Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 04. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Uskoro izgradnja transfer stanice i reciklažnog centra?

Transfer stanica i reciklažni centar za komunalni otpad u Požarevcu trebalo bi da se izgrade u toku ove godine. Izvođači radova su izabrani još u decembru prošle godine, a pre dva dana je zaključen ugovor sa stručnim nadzorom. Čitav posao vredan je više od 200 miliona dinara. Grad Požarevac ima obavezu da od naredne godine otpad odlaže na uslovnu deponiju.

Izgradnja obejkta poverena je grupi izvođača koju čine Buwesen Lazarevac, Kompresor Ing Valjevo, AG-UNS Arhitektonsko-graševinski institut iz Novog Sada i Eko Maber Inženjering iz Pančeva. Ugovor je zaključen na vrednost od 199.080.000 dinara, 19.decembra 2018.godina sa rokom izvršenja od 250 kalendarskih dana.

Pre dva dana, zaključen je ugovor za vršenje stručnog nadzora na izvođenjem radova sa firmama Beohidro iz Beograda i UNI Group-Institutom za investicije u građevinarstvu iz Novog Sada. Vrednost ugovora je 4.784.400 dinara za kontinuirani nadzor do primopredaje izvedenih radova  koji ne mogu da budu duži od 180 dana od uvođenja izvođača u posao.

 

Odlukom Vlade, prošle godine je određeno na kojim deponijama su lokalne samouprave dužne da odlažu otpad ukoliko u međuvremenu nisu zajednički organizovale ili obezbedile sprovođenje upravljanja otpadom. Za Grad Požarevac određeno je da se otpad odlaže na deponiji „FCC Vrbak“, koja je u vlasništvu kompanije FCC.

Isti je slučaj i sa Velikim Grdištem i Golupcem koje će koristiti usluge transfer stanice u Požarevcu.

Kraj svih aktivnosti na izgradnji i opremanju transfer stanice i reciklažnog centra trebalo bi da bude u decembru. Tada bi trebalo da prestane odlaganje komunalnog otpada na neuslovnim deponijama.

 

Transfer stanica i reciklažni centar trebalo bi da se izgrade neposredno uz postojeću deponiju „Jeremijino polje“. 

Grad je deo zemljišta oko deponije ustupio na privremeno korišćenje Komunalnim službama. Radi se o gradskom građevinskom zemljištu na jednoj parceli površine oko 48 ari koja je u javnoj svojini i drugoj parceli površine 1 hektar i 55 ari koju je grad prošle godine neposrednom pogodbom otuđio od privatnog vlasnika, građanina  Živadina Jotića po tržišnoj vrednosti od 80 evra po aru, tj. ceni od 12.424,80 evra.

 

Izgradnjom navedenih objekata namera je i da se potpuno urede tokovi otpada, što podrazumeva i to da se uslugom odnošenja komunalnog otpada obuvati celokupna teritorija Grada Požarevca.

Količina komunalnog otpada, koja je usvojena kao polazna vrednost za rad sa punim kapacitetom je 42.000 tona godišnje. Za dostizanje te količine je potrebno organizovati sakupljanje komunalnog otpada na čitavoj teritoriji Požarevca.

U objektima transfer stanice i reciklažnog centra optimalno je da radno bude angažovano 3 do 5 ljudi.

pet

26.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:39

pojasniti

Najvazniji podatak je potpuno nejasan, gde je lokacija reciklaznog centra i na cijem zemljistu.

Odgovori
sre

24.04.

2019.

darija [neregistrovani] u 14:20

To je to

Odlicna ideja

Odgovori

Ostavi komentar