Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 05. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Da li nam je potrebna spalionica?

Izgradnja spalionice opasnog otpada u Požarevcu je najavljena pre par meseci. Ukoliko korejska korporacija Junsan (Youngsan) bude sprovela svoju nameru, već krajem ove godine jedna fabrika za spaljivanje opasnog otpada biće izgrađena na obilaznici Beograd i Veliko Gradište. U međuvremenu, pojedine organizacije i pojedinci počeli su preko društvenih mreža da alarmiraju javnost o opasnostima koje nosi izgradnja jednog ovakvog postrojenja.

Dok predstavnici austrijske firme Elias Eco, koja posluje u okviru korporacije Junsan tvrde da spalionica ne predstavlja zdravstveni i bezbednosni rizik za građane, primetno raste otpor i nezadovoljstvo u javnosti činjenicom da je namera da se jedno ovakvo postrojenje sa manjim kapacitetom prerade opasnog otpada otvori u na samo 1 kilometar od prvih kuća u Požarevcu.

Kada su u pitanju investitori iz Koreje,  Boom 93 je imao priliku da u prethodnom periodu prisustvuje prezentaciji na kojoj su predstavljene osnovne karakteristike tehnologije spaljivanja opasnog otpada i razgovara sa predstavnikom austrijske firme Elias Eco, direktorom finansija i računovodstva, Seonminom Seom (Seongmin Seo).

Grad Požarevac  je početkom marta potpisao Memorandum o razumevanju sa Elias Eco i ovaj dokument je nedavno javno objavilo udruženje građana „Jasno i glasno“ koje je do njega došlo preko poslanice Ljupke Mihajlovski.

Dokumentom grad izražava spremnost da pruži podršku investitoru u izgradnji pogona i to se odnosi mahom odnosi na sgalasnosti i dozvole koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

Finansijski direktor Seomin kaže da se to odnosi na definisanje lokacije, saglasnosti i dozvole u nadležnosti lokalne samouprave, a pre svega za komunalnu infrastrukturu.

Nije jasno na koji način je baš Požarevac izabran da za izgradnju prve spalionice. U Elias Eco kažu da su obišli desetak lokalnih samouprava i da u nekim od njih nisu ni hteli da razgovaraju o bilo kakvoj mogućnosti da se izgradi spalionica.

„ Bilo je mnogo zabuna kako ćemo ovo realizovati, s obziriom da ovakva postrojenja nisu bila predviđena planskim dokumentima po lokalnim samoupravama. Požarevac nam je bio najbliži i tu smo dobili najviše spremnosti i dobre volje da nam se izađe u susret“, kaže Seonmin.

 

Prema rečima Seonmina, Srbija godišnje prozvede do 100.000 tona opasnog otpada, a po statistici izvozi oko 3.500 tona godišnje. U zemlji nema tretmana opasnog otpada, a od 2020.godine izvoz neće biti moguć. Takođe, Srbija mora da ispuni obaveze u pridruživanju EU, i upravo u tome i leži razlog zbog čega su u korejskoj korporaciji videli priliku da investiraju u ovakvu vrstu postrojenja.

„Čitavu Srbiju treba očistiti i mi smo kao korejska korporacija videli priliku u ovom trenutku. Treba reći da Srbija još uvek treba da dostigne standarde u poglavlju 27 koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine, a tu dolazi čitav niz regulativa koje bi trebalo da se prilagode Evropskoj uniji. Otpad, od ulja do lakova, mulja, leševa životinja. To se sve drugačije tretira po evropskim normama i ljudi ne znaju da to treba očistiti. Šta se radi sa tim otpadom? To je ono što je suština i o tome bi trebalo edukovati ljude“, navodi Seonmin i dodaje da će zakonska rešenja koja priprema Srbija korporacije primorati da se prilagode evropskim normama u tretiranju otpada.

 

U memorandumu se navodi i da bi Elias Eco u prve dve godine trebalo da investira oko 5 miliona evra u izgradnju pogona za preradu industrijskog otpada i u kome bi fazno trebalo da se zaposli do 25 osoba.

Kapacitet spalionice bi trebalo da bude oko 6.000 tona opasnog otpada. Investitor kaže da je reč mahom o medicinskom otpadu. U prezentaciji tehnologije spalionice navedeno je da se radi o oko 20 vrsta industrijskog, medicinskog i opasanog otpada  koji se uništava u strogo kontrolisanom procesu koji ne nanosi štetu životnoj okolini i koji je praćen kontinuiranim merenjem emisija gasova koji se ispuštaju.

Kao što je Boom 93 i ranije pisao, ova tehnologija se sastoji u spaljivanju otpada u komorama na visokim temperaturama koje se kreću od 850 do 1.200 stepeni Celzijusa.  U prezentaciji se navodi da se monitoring isparenja vrši za sledeće gasove: sumpor-dioksid, hlorovodonike, vodenu paru, flourovodonike, azotne okside i ugljen-monoksid. 

Čitav proces, tvrde u Elias Eco se nadgleda elektronskim sistem senzora koji automatski prekidaju proces i zatvaraju fabriku ukoliko dođe do prekoračenja zacrtanih vrednosti emisija. Takođe, kažu da će sistem funkcionisati u skladu sa pozitivnim propisima EU u ovoj oblasti.

Isto tako u Elisa Eco uveravaju da postoji i dodatni benefit, a to je, kako kažu, toplotna energija koja može da se iskoristi za druge potrebe.

Nusproizvod spaljivanja je pepeo.

„Vi od jedne tone otpada dobijate 60 kilograma inertnog pepela. Na godišnjem nivou to je oko 36 tona pepela koji će proći laboratorijska ispitivanja. Ukoliko nusprodukt nije zadovoljavajućeg sastava ponovo prolazi ciklus uništavanja, nakon čega se kompresuje, pakuje u kontejnere i odlaže na regularne deponije“, navodi Seonmin.

On kaže i da su problem Srbije divlje deponije, a ne spalionice.

„Imamo najbolje moguće filtere. Sistem je takav da je skoro sve automatizovano“.

Međutim, u ovoj firmi, odnosno korejskoj korporaciji bi trebalo da objasne i koji filteri bi trebalo da se koriste u postrojenju, kao i da pruže precizne odgovore na pitanja šta se dešava sa iskorišćenim filterima, odnosno gde će se oni odlagati nakon upotrebe.  

 

Po propisima, postrojenje bi trebalo da se nalazi jedan kilometar od naseljenog mesta. U ovom trenutku govori se o lokaciji na zapadnom delu obilaznice Beograd-Veliko Gradište u blizini silosa.

Spalionica bi trebalo da se izgradi do kraja godine. Nakon dobijanja preliminarne dozvole za rad, postrojenje koje spada u red teške industrije bi trebalo da bude predmet monitoringa u periodu od 180 dana.

 

U Elias Eco navode da im je namera da jedno ovakvo postrojenje u Austriji predstave lokalnoj javnosti i da se novinari i lokalni zvaničnici na licu mesta uvere o čemu je reč.  

 

Inače, ideja o izgradnji spalionica za komunalni i opasan otpad nije nova, a mediji u Srbiji do sada nisu poklanjali veću pažnju ovoj temi. U delu javnosti postoji oštar otpor prema ovoj vrsti tehnologije uništavanja otpada. Tako u tekstu „Strane investicije u spalionice komunalnog otpada – transfer prljave tehnologije u Srbiju“, profesora Jelene Kozomare, navodi da je reč o skupoj tehnologiji, da su pepeo i dim, koji emituju spalionice, najveći izvor dioksina i drugih opasnih materija koje izazivaju trovanje okoline. U ovom tekstu je opisan i metod po kome se vrši prodor spalionica u neku zemlju, a koji nalikuje na nastup firme Elias Eco u Požarevcu.

 

Memorandumom o razumevanju Grad Požarevac je izrazio volju da će preduzeti maksimalne moguće napore u radu na podizanju svesti građana o značaju ovog projekta. Očekivanja su i da će stručna javnost u gradu dati svoju ocenu o spalionici.  

uto

21.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:21

Spalionica

Gradonacelnice,pazi da ne osmudis brkove na spalionicu.

Odgovori
pon

20.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:09

vise nema interesa

Uhapsen gradski menadzer, nema ko da uzima tal, nema od spalionice nista.

Odgovori
ned

19.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:38

ZLO!

Covek je najvece zlo samom sebi. Slobodno mogu da napisem da ako se ovako nesto izgradi ne samo u blizini grada, vec u blizini Okruga mi mozemo slobodno da se selimo! Kome treba spalionica neka je izgradi posred Knez Mihajlove. Priblizavaju se izbori pa neka razmisle!

Odgovori
pet

17.05.

2019.

Ivana R S [neregistrovani] u 15:14

Ako želite svoju decu da pošaljete u smrt

Kakve su to gluposti kilometar od naselja kada okolo ima kuća .Dali neko veruje u tu priču da ako dođe do prekoračenja doći će do zatvaranja spalionice ,a znamo da je uvek došlo do zloupotrede i tek nakon ko zna koliko godina izađe na videlo tako će biti i ssda.Nemoj da dozvolomo da nam truju decu i ovako smo već dovoljno zatrovani železarom Smederevo ,Pančevom i Kostolcem i još nam samo fali spalionica pa da nas sve sahrane odmah da bi drugi došli da žive na našoj zemlji ako vam je stalo do svoje dece trebalo bi svi da se zajedno pobunimo i ne dozvolimo to.Za budućnost naše dece.

Odgovori
čet

16.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:26

predlog za poziciju spalionice

Mozda bi bilo bolje postaviti je ispred opstine, park se ionako uskoro renovira. A opstinari koji su sklopili ugovor zasluzili su da imaju lep pogled i bice im bas blizu, cisto da mogu da skoknu da izkontrolisu te filtere,a mogu i da zakopavaju stare i nusprodukte tu u parku u hladovinki. A i bolnica nije daleko, a posto je sve to cista tehnologija bez brige bice i cistog vazduha...

Odgovori
čet

16.05.

2019.

Nažalost Požarevljanin... [neregistrovani] u 11:11

Re: ma šta će nam filteri...

Druže rekao si sve što treba, svaka čast...
Samo bih dodao da znam da je recimo grad Šabac(za ove iz gradskog veća koji nisu išli dalje od svog sela, to je grad u zapadnom delu Srbije)bukvalno išutirao te iste Korejance kad su došli kod njih sa tim predlogom.
Jednostavno građani su se skupili i zabranili gradskoj vlasti da uopšte pregovara oko toga.
E sad, problem je što mi više nažalost nemamo građane, ili nas malo što je ostalo ne možemo ni da priđemo negde, a kamoli da nešto odlučimo...

Odgovori
sre

15.05.

2019.

Mano Negro [neregistrovani] u 11:54

ma šta će nam filteri...

A bre ljudi, pa malo li je dva (plus treći u izgradnji) bloka termo elektrana koja nas zatrovaše, malo li su pepelišta, malo li je železara smederevska, još nam samo ovo fali pa da se zatremo. Jel to ta investicija što ju je vučić onomad najavio? Sami kažu, obišli smo desetak opština - niko nas nije hteo. Ajde da se zapitamo zašto? Kažu, poseban benefit je toplotna energija?! Pa šta će nama taj benefit, kada imamo toplifikaciju iz Kostolca? Kada to nisu prihvatale opštine koje nemaju taj vid grejanja, da li mi treba da nasednemo i žrtvujemo zdravlje sebe i svoje dece zarad dvadesetak radnih mesta (sami kažu da je sve automatizovano) sa minimalnom platom, kamionima koji će dovoziti opasan otpad iz cele Srbije i da za to dobijemo toplu vodu? Ako gradska vlast nije u stanju (a evidentno nije) da dovuče neku normalnu investiciju, nemoj da nam žrtvuju živote i zdravlje sa ovim glupostima. Pogledajte Smederevo, koliko je firmi otvorilo fabrike tamo. Industrijska zona im je puna. Nedostaju im radnici. A kod nas - NIJEDNA JEDINA FIRMA? Toliko se visoko ovi naši kotiraju kod svemoćnog jednog čoveka koji vedri i oblači ovom državom već sedam godina.

Odgovori
uto

14.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:07

anonimus

Nadam se da ce ovaj narod Pozarevca izaci na ulicu i izriciti reci NE! Ovo bi bio nas totalnu kraj!

Odgovori
uto

14.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:12

Šarada

Lokacija nije dobro izabrana. Treba je postaviti u Memincu kod vodoizvorišta da što pre pocrkamo,ovako bi se mučili jedno desetak godina.Ovaj grad je odavno postao jedna velika rupa i treba ga što pre uništiti.
Od lokalne samouprave nismo ni mogli nešto bolje očekivati.

Odgovori
uto

14.05.

2019.

Ja sam komšija, a ima nas mnogo. [neregistrovani] u 13:37

Malo lo elektrana?

Malo li je elektrana u y kostolcu, koje nam donose radioaktivni otpad, samo nam fali spalionica bolničkog i drugog otpada, a onda nam ne treba struja, obzirom, da u ovom kraju ,,čim stane vrabac na žicu nestaje struja"pa kad se spoje radipaktivni elementi iz elektrana i paljevine otrovnih elemenata iz bolniceci ostalog, mi ćemo biti svetli, kao u

Odgovori
uto

14.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:50

Veliko NE

https://www.academia.edu/191715/Strane_investicije_u_spalionice_komunalnog_otpada_transfer_prljave_tehnologije_u_Srbiju ....
Stručnjaci i ekolozi, ustanovili su da su pepeo i dim, koji emituju spalionice, najveći izvor dioksina i drugih opasnih materija koje izazivaju kancer i trovanje okoline. Dioksiniizazivaju širok spektar zdravstvenih problema, uključujući kancere, oštećenje imunogsistema, problem u razvoju i reprodukciji. Dalje, lancem ishrane se prenose na životinje,ljude, biljke. Pored dioksina spalionice emituju i olovo, teške metale, kadmijum, arsenik,hrom...Posledice ovakvih emisija su kisele kiše. Poseban problem predstavlja pepeo kojio staje posle spaljivanja i kancerogen je, te zato spalionice nema smisla locirati u oblasti proizvodnje hrane jer posredstvom vazduha i vode mogu zagaditi životnu sredinu i lanacishrane.
Japanski geofizičar MichioTanahashi, otkrio je da je smrtnost kod dece koja žive u mestima niz pravac vetra od inceneratora u proseku veća za 40 do 70 procenata.

Odgovori
uto

14.05.

2019.

anonymousGas Maska [neregistrovani] u 07:46

EKO Krematorijum

Većina investitora, koji poseduju ovu tehnologiju pričaju sve najbolje. Ako je već tako,zašto je određen broj opština i gradova odbio ovaj projekat. Građane treba upoznati, da će se instalirati nešto što je veoma opasno po život i zdravlje meštana, ako bi nešto po zlu krenelo. Spaljuje se medicinski otpad jedan od najopasnijih otpada. Po toj logici trebalo bi izgraditi i nuklearku pa da se ovako kompletno okružimo "zelenom" tehnologijom. EKO Krematorijum je u najavi. Daj Bože da ne prođe.

Odgovori
pon

13.05.

2019.

zoran [neregistrovani] u 20:20

android

ne treba






ne treba

Odgovori
pon

13.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:14

Logično!

Plodna zemlja u Stigu prosto "kuka" za još jednim zagađivačem! Pa neće valda SNS intelektualne gromade u neku nedođiju smestiti ovo postrojenje?

Odgovori
pon

13.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:44

Naravno da nam nije potrebna.

Naravno da nam nije potrebna. U Pozarevcu je vazduh vec jako zagadjen i smrad paljevine se oseca skoro tokom cele godine. Pozarevac je izmedju Kostolca i Zelezare Smederevo koja je vazdusnom linijom udaljena samo 16km. Ne treba nam jos jedan zagadjivac! U ostatku normalnog sveta se spalionice zatvaraju i uveliko se radi na reciklazi!

Odgovori
pon

13.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:38

Užas

Gde su reference, medicinski otpad se tretira u Požarevačkoj bolnici, kakvo spaljivanje!!!! Ljudi otganizujte protest!!!

Odgovori
pon

13.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:01

Da

Pored Železare i Elektrana sasvim je nebitno dali imali još jednu ekološku bombu

Odgovori
pon

13.05.

2019.

Brgule [neregistrovani] u 16:11

Naravno da je potrebna !

Logičan izbor lokacije je Trg Oslobođenja kako bi bila podjednako dostupna svim građanima.

Odgovori
pon

13.05.

2019.

Bili Piton [neregistrovani] u 16:09

Ostali samo dugmići

U dve reči.
Najxxali smo!

Odgovori

Ostavi komentar