Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 05. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

RHMZ izdao upozorenje na porast vodostaja Mlave i Peka

Republički hidrometerološki zavod izdao je danas upozorenje zbog mogućeg porasta vodostaja reka. Izdata su upozorenja za reke Mlavu i Pek.

Kako se navodi na portalu RHMZ-a na Mlavi i Peku vodostaj do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na Mlavi je i dalje na snazi žuti hidroalarm.

Prema podacima koje je objavio zavod vodostaj reke Mlave, kod Velikog Sela, je za 24 časa porastao za 105cm i trenutno iznosi 200cm, što je 30cm niže od granice redovne odbrane od poplava i 200cm od vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj reke Pek izmeren u Kučevu je na 193cm što je za 120cm više u odnosu na jučerašnji dan. Velika Morava kod Ljubičevskog Mosta je na -239cm što je za 9cm više u odnosu na jučerašnji dan. Prema prognozi RHMZ-a očekuje se dodatni  porast vodostaja na Moravi. Kako se navodi na portalu RHMZ-a očekuje se da u petak vodostaj kod Ljubičevskog mosta iznosi – 200 cm.

Kako je danas izjavio načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će u sredu prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji.

"Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme", rekao je Nikolić.

Prema prognozi vremena portala yo.nr u Požarevcu se u narednim danima ne očekuje kiša, a temperatura neće prelaziti 19 stepeni.

Nema komentara.

Ostavi komentar