Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Tribina „Na maturu bez automobila“ u Požarevačkoj gimnaziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 05. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Tribina „Na maturu bez automobila“ u Požarevačkoj gimnaziji

Tribina se realizuje u sklopu kampanje „Na maturu bez automobila“, a ideja je da maturanti u vreme maturskih večeri ne odlaze svojim automobilima na proslave maturske večeri, već da to prepuste nekom drugom.

Duško Pešić, načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja, je rekao da je ideja za kampanju pokrenuta iz srednje Politehničke škole u Kragujevcu nakon saobraćajne nezgode koja se 2008. godine dogodila, a u kojoj su nastradali maturanti koji su se vraćali sa maturrske večeri.

Nastavnici i učenici ove škole su pokrenuli akciju koja je imala za cilj da na različite načine odvrati maturante da više na maturske večeri ne idu automobilima.

„Najvažnije su svakako tribine u srednjim školama na kojima prisustvuju maturanti i gde sa njima pričamo o problemu stradanja mladih, koje su to greške koje najčešće prave, a tribine prate video spotovi koji su edukativnog karaktera i nakon predavanja maturanti dobijaju različite promotivno-edukativne materijale sa porukama kampanje koje će ih podsećati na ono o čemu smo pričali i učiniti im  da matursko veče pamte po nečemu lepom“, istakao je Pešić.

Pored Požarevca, prošle nedelje je tribina održana u Kragujevcu, jer tradicionalno svake godine kampanja za maturante se pokreće iz Politehničke škole u ovom gradu. Takođe, tribine su održane maturantima u Vršcu, Požegi i Leskovcu, a sledeća je tribina u Beloj Crkvi.

Današnju tribinu čine tri celine, u prvom delu će predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja govoriti o problemima stradanja mladih i koji su to najčešći faktori rizika, drugi deo tribine je lična priča Slaviše Savića koji je sa 17 godina stradao u saobraćajnoj nezgodi i već 26 godina je u invalidskim kolicima, on će preneti svoja lična iskustva maturantima, dok će u trećem delu predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova govoriti o alkoholu i konzumiranju droga i na koji način njihova konzumacija utiče na učešće u saobraćaju.

Kako je naveo Pešić, spojeni su prevencija, represija i nažalost lična iskustva ljudi koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama i za sada se to pokazalo kao odličan model za promenu stavova i ponašanja kod mladih.

Kampanja se realizuje i na društvanim mrežama i đaci mogu da se prijave za nagrade u vidu maturskih majica, koje će dobiti oko 2700 maturanata. Svi koji budu imali dobre predloge kako otići ma maturu mogu da se prijave putem stranice Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na tribini je najavljeno i da će u vreme maturskih večeri biti pojačane policijske kontrole, tako da će svi oni koji odu na maturu automobilom i tamo konzumiraju alkohol biti kontrolisani od strane saobraćajne policije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije