Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ikone Uroša Predića vraćene sa restauracije u Todićevu crkvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 05. 2019. Požarevac

Izvor: Boom93, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Ikone Uroša Predića vraćene sa restauracije u Todićevu crkvu

Nedavno su iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu, sa restauracije koja je realizovana u periodu 2017-2019. godine, vraćene tri pokretne ikone Uroša Predića koje su crkvi Svetog velikomučenika Georgija - zadužbini brodarskog kapetana i brodovlasnika Dragutina V.Todića u Kostolcu u vreme izgradnje hrama poklonili industrijalci Đorđe Vajfert, sopstvenik i dr Ferdinand Gramberg i Šarl Marešal upravnici Rudnika uglja „Kostolac“.

U pitanju su štafelajne slike velikog formata, rađene tehnikom ulja na platnu, sa religijskom tematikom: Sv. Georgije ubija aždaju, Sv. Ignjatije i Sv. Prokopije. Ikone su naslikane i poklonjene Todićevoj zadužbini ubrzo po osvećenju hrama 1925. godine i decenijama su bile izložene negativnom uticaju nestabilne temperature i vlažnosti u crkvi, kao i nepovoljnom delovanju visoke koncentracije nečistoće u vazduhu koja dopire sa obližnjeg pepelišta TE Kostolac, što je dovelo do brojnih oštećenja na bojenom sloju, platnu i ramovima.

Snežana Milošević, idejni tvorac rekonstrukcije ikona kaže da se tokom radova na ikonama praćene sve procedure.

„Za dalju restauraciju ostalih ikona i ikonostasa je u toku procedura. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva će uskoro sastaviti izveštaj i u dogovoru sa njima mi bi i dalje krenuli u restaruaciju. Restauraciju ove tri ikone Uroša Predića finasijski su pomogli EPS ogranak „TE-KO Kostolac“. Takođe pomogli su sindikati termoelektrane i kopova Kostolac, kao i preduzeće Autotransport“ rekla je Snežana Milošević.

Konzervaciju i restauraciju ikona iz Todićeve crkve u Starom Kostolcu izvela je slikar konzervator Sandra Jakovljević u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, uz nadzor vodećih stručnjaka za restauraciju slika Uroša Predića. S obzirom na činjenicu da se radi o slikama u sastavu nepokretnog kulturnog dobra crkve Svetog Georgija u Starom Kostolcu, u realizaciju projekta su se uključile i nadležne stručne službe Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd jer je za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova bilo neophodno prethodno pribaviti uslove i saglasnosti na projekat, dok su Srpska pravoslavna crkva kao vlasnik, odnosno Eparhija Braničevska i vladika Ignjatije dali saglasnost i blagoslov za restauraciju ikona.

Restauraciji ikona Uroša Predića prethodili su arhitektonski radovi na ovom spomeniku kulture, odnosno statička sanacija crkve i restauracija fasada sa veoma bogatom dekorativnom plastikom, koji su izvedeni tokom 2012. godine, dok se na lokalitetu Mali grad – Todića crkva već godinama sprovode arheološka iskopavanja u okviru projekta Istraživanje srednjevekovnog Braničeva, Narodnog muzeja u Požarevcu.

sre

22.05.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:02

sto li smo uvodili komunizam

Predratni kapitalisti su bili pozitivniji od danasnjih tajkuna.

Odgovori

Ostavi komentar