Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Lokalni građanski pokret podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog spalionice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 06. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Lokalni građanski pokret podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog spalionice

Građanski pokret „Jasno i glasno“ iz Požarevca podneo je krivičnu prijavu ovlašćenom tužiocu protiv službenog lica, odnosno gradonačelnika zbog, kako se navodi na internet strani tog udruženja, protivpravne izgradnje i stavljanja u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu.

U javnoj objavi ovog pokreta navedeno je da su se za taj potez odlučili nakon što su dobili odgovor od gradske uprave po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. U ovom pokretu smatraju da postoji krivično delo i odgovornost predstavnika Grada.

 

Podatke o tome da li su poštovane zakonske procedure (Zakon o upravljanju otpadom), u kojoj su fazi, kakva je priroda otpada koji će se na ovaj način eliminisati (opasni ili neopasni otpad), da li postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da li su predviđene mere zaštite u skladu sa direktivama i regulativom EU i druge informacije, lokalna samouprava i njeni predstavnici koji su u službi građana, bili su dužni da ih o tome upoznaju, smatraju u „Jasno i glasno“.

Pokret takođe smatra da je u dopisu po zahtevu odgovoreno samo na jedno od brojnih pitanja u vezi spalionice koje su postavili, da je na drugo pitanje naveden neprecizan i neupotrebljiv odgovor, kao i da se upućivanjem na nadležno ministarstvo za preostala pitanja implicitno potvrđuje da je reč o opasnom otpadu koji je u nadležnosti republike.

 „Jasno i glasno“ zaključuje da sve informacije o spalionici moraju da budu transparentne i dostupne građanima i najavljuje da će u narednom periodu preduzeti i druge aktivnosti po ovom pitanju.

sre

05.06.

2019.

NENAD [neregistrovani] u 16:17

BUDUCNOST

HVALA BOGU DA KONACNO NIJE BITAN STRANACKI INTERES I DA U SVESTI PREOVLADAVA BRIGA ZA BUDUCNOST NASE DECE. AJDE POZAREVAC DO KRAJA.

Odgovori
sre

05.06.

2019.

peja kostolac [neregistrovani] u 15:41

pogrešna adresa

Na pogrešnu adresu su se žalili.
Trebalo je da se požale Milošu u parku.
Veći bi efekat bio.

Odgovori
uto

04.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:33

Šarada

Bravo,treba početi sa prikupljanjem potpisa gradjana grada Požarevca i to poslati ministru za ekologiju.Narano treba reći i to da je nekoliko gradova iz Srbije odbilo ponudu za izgradnju spalionice.
Malo nam je dima iz Kostolca i Smedereva.Nama se nudi najprljavija tehnologija od koje pametan svet beži.
PETICIJA POD HITNO.BIĆE NAS DOVOLJNO.

Odgovori
uto

04.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:33

sitnica

ako je samo za to ne morate da se mučite

Odgovori
uto

04.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:14

Stop za spalionicu

Ovu izgradju ekoloske katastrofe za grad moramo spreciti bez obzira kojoj stranci pripadamo.Ne zelimo spaljivanje opasnog otpada u Pozarevcu a posebno ne mimo svih zakonskih procedura i kontrole od strane strucnih institucija.Zdravlje nema cenu,dovoljan nam je i dosadasnji porast kancera medju nasim sugradjanima.

Odgovori
uto

04.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:40

Bravo

I treba krivicna prijava jer ove neznalice i ne znaju sta ce da nas snadje ako to gradjani Pozarevca dozvole da se sazida. Ma cela Republika ne zna sta ce da nas snadje ako tako nesto napravimo. Za ovakve projekte koje stete svim gradjanima moramo biti slozni i da ne dozvolimo da nas neko namerno truje.

Odgovori
uto

04.06.

2019.

NENAD [neregistrovani] u 12:55

VIDECEMO

AKO OVA SPALIONOCA NE ISTERA GRADJANE POZAREVCA NA ULICE ONDA NAM STVARNO NEMA SPASA.

Odgovori
uto

04.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:41

Svasta

.....

Odgovori

Ostavi komentar