Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 06. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Bez dovoljno uglja za invalide rada

U Gradskoj organizaciji Invalida rada kažu da su obustavili primanje uplata za ugalj zbog smanjenih količina za narednu sezonu. Kako je Boom 93 rekla Danijela Božinović, prema odobrenim količinama 1.050 članova bi moglo da dobije 5 tona uglja, a njih 1.150 ništa. Ona dodaje da ravnomernom raspodelom „invalidi rada“ ne bi mogli da dobiju ni po 3 tone uglja, koliko se minimalno meri na vagama u Kostolcu.

Božinović je navela da se udruženje do sada obraćalo raznim institucijama, ali da nisu dobili jasan odgovor zbog čega se količine ograničavaju svima, osim sindikatima zaposlenih u energetskom kompleksu u Kostolcu.

„Ovo će da poprimi mnogo veće socijalne razmere. Nije reč samo o penzioneru, već o čitavim porodicama. Bitno je da penzioneri budu kolateralna šteta. Kad treba da se ova država finansijski stabilizuje uzmite im penzije, uzmite im pare za depozit. Kad treba da se dobije ugalj, niko ne pita za njih.

 

Gradska organizacija invalida rada navodi da je po pozivu početkom godine zatražilla količinu od 9.000 tona uglja za svoje članove, a da je Komisija za sprovođenje postuka prodaje komadnog sirovog uglja u ogranku TEKO Kostolac odobrila samo 5.500 tona.

U saopštenju se navodi da im je u razgovoru da predstavnicima TEKO Kostolac predočeno da su u kategoriji penzionera, invalida, boraca i sličnim organizacijama koje okupljaju ovu kategoriju stanovnika naručene količine daleko premašile odobrenu količinu od 100.000 tona sirovog uglja zbog čega je izvršeno umanjenje u predviđenoj isporuci za svakog kupca.

„Invalidi rada“ ukazuju da od kabineta predsednika republike i ministarstva rudarstva nisu dobili konkretno izjašnjenje da li će biti upisa dodatnih količina uglja, dok su im predstavnici EPS-a odgovorili da će razmotriti zahtev za prodaju dodatnih količina uglja ugroženim kategorijama.

„Budući da do trenutka pisanja ovog saopštenja odgovor nismo dobili, bili smo prinuđeni da obustavimo realizaciju ugovora preko fonda PIO, što znači da  ogrev neće biti obezbeđen za naše članove ove grejne sezone“, navodi se u saopštenju organizacije.

Takođe, postavlja se pitanje zbog čega umanjenje u isporuci uglja nije izvršeno svima.

„Ako je izvršeno umanjenje traženih količina uglja svim udruženjima, sindikatima i sličnim organizcijama, zašto nije izvršeno umanjenje i sindikatu radnika „JP“TE KO“ Kostolac, već im je odobrena količina od 50.000 tona kao i prošle godine“, piše između ostalog u dopisu koji je medijima prosleđen danas.  

Nema komentara.

Ostavi komentar