Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 06. 2019. Požarevac

Izvor: Požarevačka gimnazija

Nagrade za Požarevačku gimnaziju

U subotu 8. juna dramska sekcija Požarevačke gimnazije učestvovala je na 9. međunarodnoj smotri scenskog učiteljskog stvaralaštva u Lebanu.

Takmičenje je trajalo dva dana i na njemu je učestvovalo ukupno 13 škola koje su tokom dvodnevne dramske avanture prikazale svoje veštine glume, pokreta i igara reči na sceni.

Požarevačka gimnazijase predstavila dramskim tekstom Momčila Nastasijevića „Međuluško blago”, na čijoj adaptaciji je radio Nenad Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti. U realizaciji drame učestvovalo je 34 učenika-glumaca, profesori, kao i učenici koji su pomagali oko šminkanja ili pružali tehničku podršku ostalima. Režiju predstave potpisuju: Milena Anđelković, profesor srpskog jezika i književnosti, Jovana Radenković, profesor latinskog jezika, Jana Jacić, profesor engleskog jezika i Nenad Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti. Za kostime i scenografiju odgovorna je Кatarina Vukašinović, profesor likovne kulture, a za odabir muzike Jelena Rakić, profesor muzičke kulture.

Tekst predstave prati sudbinu Neznanca, mladića oko kojeg se plete mreža zle kobi, dokpokušava da spozna tajnu svog porekla. U toj potrazi nailazi na vračaru koja zna njegovu tajnu, ali odlaže katarktički trenutak, koji će Neznanca sačekati u nekom od narednih činova.Tokom svog daljeg puta sa vernim pratiocem kočijašem, Neznanac upoznaje Bana, čiji dom je zadesila teška nesreća, praćena smrtima mnogobrojne dece, a jedina preživela je Bela, devojka čijom lepotom, nežnošću, iskrenošću i čednošću će biti zadivljen Neznanac, nakon čega sledi priča o njihovoj svadbi i razrešenju drame koje nosi težinu antičke tragedije

Požarevačka gimnazija je ovim tekstom već ostvarila zapažene uspehe na Festivalu mladih u Požarevcu, na zemunskom karnevalu „U susret proleću” i na Republičkoj smotri dramskih sekcija u Кragujevcu 17. aprila tekuće godine, kada su osvojili 2. nagradu za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, najbolju glavnu mušku ulogu, adaptaciju teksta, scenski pokret i kostim.

U Lebanu, 8. juna, na Smotri scenskog učiteljskog stvaralaštva, još jednom republičkom, zapravo, internacionalnom takmičenju još nekoliko podviga:- 1. mesto za najbolju predstavu u celini (režija: Milena Anđelković, Jovana Radenković, Jana Jacić i Nenad Milošević )- nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu (Petar Beban Jovanović),- nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu (Sara Trailović),- nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu (Tijana Milosavljević),- nagrada za najbolji scenski pokret- nagrada za najbolji kostim (Кatarina Vukašinović)- nagrada za ton i svetlo;- nagrada za najbolju muziku (Jelena Rakić).

Nema komentara.

Ostavi komentar