Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Veliko Gradište rešava problem vodosnabdevanja u naseljima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 06. 2019. Veliko Gradište

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93,Večernje Novosti

Veliko Gradište rešava problem vodosnabdevanja u naseljima

Opština Veliko Gradište planira da u narednom periodu, a najkasnije do 2023. godine reši problem vodosnabdevanja na svojoj teritoriji i u 25 naselja. koliko pripada ovoj opštini.

Izgradnjom vodoizvorišta "Jelak", rezervoara kod sela Kumane i vodoizvorišta "Ostrovo", stvoreni su uslovi za realizaciju ovih planova. Izgradnju ovih vodoizvorišta kao i potisnog cevovoda ispod Srebrnog jezera, finansirala je Evropska unija sa 4,4 miliona evra.

Predsednik opštine veliko Gradište, Dragan Milić kaže da zahvaljujući postrojenju "Ostrovo" u sekundi imaju 200 litara vode, da su na taj način obezbeđeni za narednih 100 godina i da uz takve uslove mogu da grade vodovod dalje po naseljima.

"Poslednji u nizu završen je vodovod ka Kumanu i Topolovniku i nastavlja se ka naselju Ram. Na vodovod treba da se priključe i Majilovac i Kurjače i da se uradi projekat izgradnje vodovoda ka selu Makce. Kvalitet pijaće vode zavisi i od zaštite izvorišta i vodovodne infrastrukture. Zbog toga se planira gradnja kanalizacije na Srebrnom jezeru, duga 28 kilometara, jer na tom delu ima oko 3.000 vikendica sa septičkim jamama", ističe Milić.

Za ovaj projekat apliciraće kod Evropske unije, kao i za projekat izmuljavanja Srebrnog jezera.

Milić je najavio da će se kod fondova EU aplicirati i za izgradnju neophodnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Od Fonda za lokalne samouprave opština je dobila devet miliona, koliko je nedostajalo za gradnju Majurske kanalizacije. Njen završetak neophodan je preduslov za gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije