Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 08. 2011. Izvor:Boom93

Autor: 2

I dalje povećane vrednosti mangana u Kostolcu

Prema analizama vode koje su rađene u toku prošle nedelje od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac utvrđene su i dalje povećane vrednosti mangana u kostolačkom vodovodu.

Dozvoljena gornja granica za mangan u vodi za piće po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće je 0,05 mg/l, dok su dobijene vrednosti u toku prošle nedelje u kostolačkom vodovodu iznosile 0,2 mg/l kaže dr Zorica Rogožarski, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Požarevac i dodaje da mangan u ovim koncentracijama nema negativan zdravstveni značaj.

Dozvoljene koncentracije mangana u mineralnim vodama je 0,5 mg/l.

„Da bi se ispoštovao Zakon o vodama i Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće i izključio svaki eventualni rizik po zdravlje potrošača zbog eventualnih naglih skokova koncentracije mangana, JKP Vodovod i kanalizacije i lokalna samouprava moraju hitno da rade na sprovođenju potrebnih tehničkih i tehnoloških postupaka u cilju smanjenja vrednosti mangana u zakonske okvire" navodi Rogožarski.

Voda se kontinurano dezinfikuje i mikrobiloški je ispravna, tako da nepostoji epidemiološki rizik od zaraznih bolesti po zdravlje ljudi.

Nema komentara.

Ostavi komentar