Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 07. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Swisspro

Koliko su vam dostupne elektronske usluge?

U Srbiji postoji neujednačenost u nivoima i kvalitetu uvođenja i primene elektronske uprave, kao i pružanju eUsluga između različitih delova zemlje.

Program Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, sproveo je od avgusta do decembra 2018. godine sveobuhvatno istraživanje o trenutnom stanju eUprave i eUsluga koje JLS pružaju građanima i privredi, na reprezentativnom uzorku od 60 JLS u Srbiji, među kojima je i Požarevac.

Kroz istraživanje, koje je sproveo Development Consulting Group (DCG) iz Beograda, posmatrala su se tri skupa indikatora koji se odnose na pružanje elektronskih usluga, kapacitet i spremnost JLS za realizaciju eUsluga, informatičku pismenost, percepciju i zadovoljstvo korisnika i korisnica uslugama eUprave.

Ono što pokazuju rezultati ovog istraživanja, jer je uključilo i pružaoce i korisnike eUsluga, jeste velika neujednačenost u nivoima i kvalitetu uvođenja i primene eUprave, kao i u pružanju eUsluga, između različitih delova zemlje.

Nalazi istraživanja prema statističkim regionima govore da je eUprava najrazvijenija u Vojvodini, sledi region Šumadije i Zapadne Srbije, dok je region Jugoistočne Srbije uopšteno gledano, region sa nižim stepenom razvijenosti eUprave u poređenju sa prethodna dva.

U rezimeu istraživanja Požarevac se ni u jednoj oblasti ne navodi kao primer dobre prakse među lokalnim samoupravama, ali se s druge strane ne ističe ni po negativnim rezultatima.

 

Kratak izvod iz sprovedenog istraživanja sa ključnim rezultatima, možete naći na ovom linku.

uto

02.07.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 15:21

el.uprava

Glavni problem je neorganizacija i nestručnost ljudi koji postavljaju kriterijume. Imao sam priliku da pročitam preporuke i kriterijume vezane za IT.
Na primer, u kriterijumima za sigurnost nigde nije navedeno da zvanični sajtovi lokalnih samouprava trebaju da koriste SSL sertifikate, a to je najbitnija stavka. Čak mislim da Požarevac je jedan od retkih koji je zaštićen sa SSL sertifikatom. Kod njih je bitna stavka da se sajt ističe na facebook-u što uopšte ne treba da bude prioritet.

Odgovori

Ostavi komentar