Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 07. 2019.

Autor: 1 Izvor: Tanjug, Mondo

Komarci zaraženi virusom pronađeni u Velikom Gradištu

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su do sada u osam gradova u Srbiji, među kojima je i Veliko Gradište. U Požarevcu ih nema. Takođe, za sada nema obolelih od groznice Zapadnog Nila.

Komarci zaraženi virusom su registrovani sui  u Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu radi nadzor i ispitivanje komaraca, a tokom juna rađeno je uzorkovanje na teritoriji 17 beogradskih opština, Nišu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru, Požarevcu i Velikom Gradištu.

"Primenom PCR testa utvrđeno je prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila u tri uzorka iz Beograda, po dva uzorka iz Šapca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada i u po jednom uzorku iz Velikog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice", rečeno je Tanjugu u Zavodu za biocide.

Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Simptomi bolesti javljaju se tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma. Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja.

Kod malog broja obolelih javljaju se teške komplikacije kao što su upala moždanica i upala mozga.

U Institutu "Batut" kažu za Tanjug da nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila među ljudima.

Podsećaju da je to sezonsko oboljenje koje se najčešće prenosi ubodom zaraženog komarca i koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije