Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Od naknada za gas, struju i gorivo građanima sredstva za postavljanje izolacije i novih prozora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 07. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti, Ekapija

Od naknada za gas, struju i gorivo građanima sredstva za postavljanje izolacije i novih prozora

Od naredne godine će i građani Srbije moći da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih kuća uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obećavaju nadležni, biće - bespovratan. Novac će biti obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji će startovati sa 20 mil EUR.

U taj fond će se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje će se plaćati za struju, gas i gorivo. Građani će za utrošen kilovat-sat električne energije plaćati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, a za metar kubni gasa i litar goriva naknada će iznositi 0,15 dinara.

- Skupština Srbije je u decembru prošle godine usvojila Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je propisana i visina naknade za unapređenje energetske efikasnosti, za koju slobodno možemo da kažemo da je simbolična - ističe Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike. - Tako će za prosečni mesečni račun za potrošnju, od 350 kilovata, građani plaćati naknadu 5,25 dinara mesečno. Sredstva od naknada za energetsku efikasnost slivaće se u Fond za energetsku efikasnost.

Banjac objašnjava da će građani moći da koriste tako prikupljeni novac za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i kupovinu energetski efikasnih uređaja.

Prema njegovim rečima, ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan. Banjac ističe da je uvođenje ove naknade kao stabilnog izvora finansiranja bio neophodan uslov da bi se obezbedio grant, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije.

Naknade za energetsku efikasnost naći će se na julskim računima za struju, gas i gorivo. Srbijagas je svojim potrošačima poslao obaveštenje da će im kubik zbog ovog nameta biti skuplji za 0,15 dinara. Toliko je po litru veća i cena goriva. Naftaši kažu da je, pored akciza, to četvrta naknada koja će uticati na cenovnike na pumpama.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sre

10.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:02

derikoze

a sto vi uslovljavate da mora kredit da se uzme? zasto neko da ne dobije deo tih sredstava a da sam ulozi kes, a ne da banci placa kamatu? sve radite pogresno i u skladu sa vasim a ne interesima drustva... sram vas bilo

Odgovori
uto

09.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:15

Pametno

A mi sto vec to uradili iz zelenaskih bankarskih kamata takodje moramo da plaćamo taj namet

Odgovori

Ostavi komentar