Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 07. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Nova ovlašćenja za komunalnu policiju i u Požarevcu?

Prema novom Zakonu o komunalnoj miliciji koji je Skupština Srbije usvojila u ponedeljak, utvrđena su nova ovlašćenja, kao i mogućnost njenog osnivanja i u opštinama, a ne samo u gradovima što je do sada bio slučaj. U Požarevcu prema podacima do kojih je došao Boom 93 trenutno ima 9 komunalnih policajaca.

Komunalna policija je od formiranja pored Požarevca, bila uvedena u nekoliko gradova, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Somboru i Valjevu. Sada, prema Novom zakonu i opštine će imati mogućnost da formiraju komunalnu miliciju.

Prvobitna zaduženja komunalnih policajaca su bila pre svega održavanje komunalnog reda u gradovima. U okviru ovog zaduženja bila je poveća lista obaveza koje se odnose na posao komunalnog policajca. Njihova obaveza bila je i staranje o redu u oblasti vodosnabdevanja, javne čistoće, prevoza i deponovanja komunalnog otpada, a u nadležnosti će im bitii lokalni putevi i ulice, saobraćajne oznake, signalizacija, uspostavljanje reda u oblasti parkiranja, taksi prevoza, održavanja pijaca, parkova, groblja i zelenih površina.

Do sada su osim uniforme, komunalni policajci imali i palicu, tablicu sa natpisom »komunalna policija», pištaljku i lisice.

Jedna od osnovnih novina se odnosi na promenu imena komunalne policije u komunalnu miliciju, jer prema novim izmenama Zakona o policiji, pravo na upotrebu naziva “policija” imaju samo Ministarstvo unutrašnjih poslova I Ministarstvo odbrane.

Sada, je ova lista dopunjena novim ovlašćenjima, tako da će sada komunalni milicajci moći da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila.

Zakonom je omogućeno komunalnoj miliciji snimanje video i audio, zatim korišćenje sredstava za vezivanje i palice i biber sprej, a koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva. Takođe, ovim zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju posao uniformisani, ali po pisanom nalogu načelnika to mogu da čine i u civilu. 

Komunalni milicionari će, moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje. Važna izmena je I to da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog miliconera, što do sada nije bio slučaj. Komunalni milicionar će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Oni će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Zakonom je utvrđeno da komunalni milicajci posao mogu da obavljaju posao uniformisani, ali po pisanom nalogu načelnika to mogu da čine i u civilu.

Budući komunalni milicajci će proći teorijsku I praktičnu obuku u trajanju od dva ipo meseca, ali će jedan deo milicionera morati da prođe I obuku o postupanju sa maloletnicima, jer je ovim novim zakonom uređeno i postupanje prema maloletnicima. Takođe, najavljena je I profesionalizacija službe, pa će tako biti uvedeni I stroži kriterijumi za zapošljavanje.

Kao još jedna novina, ukinuta je odredba jedan milicionar na 5.000 stanovnika, što ostavlja prostora lokalnim samoupravama za zapošljavanje novih kadrova.

Iz gradske uprave grada Požarevca nismo uspeli da dobijemo informacije na koji način i da li će doći do reorganizacije u komunalnoj policiji Požarevca i da li će biti novih zapošljavanja.

 

 

 

sub

24.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 03:36

buuka

Jel možete vikendom da spavate noću budući da muzikanti terorišu grad do svitanja?

Odgovori
pon

15.07.

2019.

mukica [neregistrovani] u 22:33

avav

ko ce da zavede red po zgradama?kod mene u zdradi imamo desetak pasa koji laju vrse nuzdu po stepenistu....?Ispred zgrade uzasno smrdi zbog mokrenja pasa.

Odgovori
ned

14.07.

2019.

Miodrag - Požarevac [neregistrovani] u 00:16

A, ko će njih da kontroliše ?

Do sada je je bila praksa da ko i traži neku pomoć od Komunalne policije - mora da ih traži po kafićima, pošto su uglavnom u radno vreme čuvali te objekte - za po koje piće ... Takođe, treba da kontrolišu i rad Komunalne službe - pošto njihovi radnici kada onose đubre povade samo pune kese iz kanti, a za ostalo moraju građani da se snalaze - odnesu do kontejnera, iza kontejnera ... Takođe, moraju se kontrolisati i radnici koji čiste centar grada, jer se često vide kako ,,šetaju" kante po parku, Tabačkoj čaršiji, i sl. , a zaobilaze papiriće i sl. - u širokom luku !

Odgovori
sub

13.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:51

U cilju štednje!

To treba raspustiti,ništa oni ne rade!

Odgovori
sub

13.07.

2019.

SIMA [neregistrovani] u 13:18

lele....

Kad se sad ostrve na babe oko pijace..

Odgovori
sub

13.07.

2019.

Kovinac [neregistrovani] u 07:35

Komunalma milicija

Aman vise ljudi na vlasti ako postoje takvi,zar vam se ne cini da ste ga sa ovim ovlascenjima milicije preterali,pa i do sada su bili gori u ponasanju od krimosa a tek sada lele nama normalnima.Mnogi ce se tek sada osiliti od njih i koja su onda nasa prava obicnih smrtnika nemamo ih,postajemo polako al sigurno kao rumuni za vreme Nikolaja.Nek nam bog sam u pomoc

Odgovori
pet

12.07.

2019.

bane [neregistrovani] u 17:36

android

Ukljucite Gradskog menadzera u rad KP .Bivseg

Odgovori
pet

12.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:14

busije

jel smeju da plene petlove,koze,svinje u gradskom naselju Busije ili će verni glasali koji skapavaju od gladi da od grada prave selo

Odgovori

Ostavi komentar