Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 07. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Počela podela ponosnih kartica

Danas je u gradskom zdanju organizovan prijem za roditelje sa troje i više dece, a tom prilikom njima su uručene ponosne kartice Cena minus za 3+.

Kako je istakla Daliborka Nestorovic potpredsednica Pokreta za decu 3+, Požarevac je među 12 lokalnih samouprava koje su prve pristupile ovom pokretu.

“Uspeli smo da sinergišemo tri osnovna segmenta društva, porodicu koja je na prvom mestu, lokalnu zajednicu koja se zalaže da porodica ima prioritet u svojoj sredini i privredne subjekte koji su uzeli učešće u ovoj akciji”, rekla je nestorović.

Pokret za decu 3+ je do sada predložio 15 mera socijalnih pogodnosti i podrške Vladi Republike Srbije , a neke od tih mera su i usvojene. Ono što je glavni cilj pokreta, kako je istakla Nestorović,  jeste da ovim merama ne smeju biti obuhvaćene samo porodice koje se u ovom momentu odlučuju za rađanje, već i porodice koje već imaju troje i više dece, a veoma malo ili nikako nisu bile ispoštovane da imaju privilegovan status u društvu.

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu 3+ je rekao da danas u Srbiji postoji oko 138.000 porodica sa troje i više dece, a da bi nas u budućnosti bilo onoliko koliko nas ima danas potrebno je da se broj višečlanih porodica poveća na 800.000 porodica.

“Od svog postanka Pokret za decu 3+ se zalagao za finansijske podsticaje rađanja, 1000 evra za prvo, 2000 za drugo dete, plata za majku koja ima troje i više dece i penzija za onu koja ima četvoro. Godinu dana kasnije prve dve mere su u porpunosti usvojene, dok je treća delimično”, istakao je Gavrilović.

On je istakao da je zahvaljujući ovim merama  postignut uspeh, jer je prema podacima 835 beba rođeno više nego prošle godine.

Takođe, on je dodao da će uz pomoć lokalnih samouprava pokušati da implementiraju 15 mera socijalne podrške i pogodnosti za porodice sa troje i više dece među kojima su najvažnije: Umanjenje poreza, komunalnih usluga i registracije, besplatan vrtić, knjige, užina, prevoz, trening treće I svako naredno dete, kao i mesečna finansijska naknada do 18 godine najmlađeg deteta.

Ponosna kartica je kartica koja je imenovana na ime majke i koja porodicama omogućava ostvarivanje popusta u privrednim subjektima koji su se priključili ovoj akciji. Spisak subjekata u Požarevcu koji su podržali akciju može se pogledati na sajtu Pokreta za decu 3+.

Kartica pored popusta omogućava majkama da ukucavanjem jedinstvenog broja na internet stranici Pokreta, razmenu stvari i predmeta sa drugim porodicama kojima su te stvari potrebne, a cilj ovakve razmene je prema rečima Gavrilovića da svi postanu najveća porodica u Srbiji i na taj način pobede jednog velikog neprijatelja, a to je bela kuga.

Gradonačelnik Bane Spasović je istakao da je priključenje ovoj akciji jedna od najznačajnijih stvari koja je započeta u Požarevcu u poslednjih nekoliko godina.

Roditelji koji su se prijavili, a danas nisu preuzeli kartice, kao i oni koji žele da se prijave za dobijanje kartice to mogu da učine svakog dana u kancelariji broj 12.

Nema komentara.

Ostavi komentar