Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 07. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

U Požarevcu rezerve krvi na optimalnom nivou

Tokom letnjih meseci u Srbiji je učestala nestašica krvi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U Požarevcu su te rezerve na optimalnom nivou.

Prema rečima Saše Obradovića, sekretara Crvenog krsta Požarevac od stupanja na snagu novog zakona u Požarevcu nije došlo do smanjena broja davaoca krvi.

„Akcije dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje naša organizacije i dalje su veoma uspešne. Novi zakon je krenuo da se u Požarevcu primenjuje u maju prošle godine i nije se osetio neki pad davlaštva kao što je bio slučaj u drugim gradovima. Crveni krsta Požarevac uvek prikupi nedeljene jedinice krvi koje su zacrtane planom. Nekad se i prikupi za  10% ili 20% više jedince nego što je zacrtano“ kaže Obradović

Saša Obradović naglašava da nije velika potražnja krvi u našoj bolnici i da su rezerve krvi na optimalnom nivou.

„U julu su obično nestašice krvi u svim bolnicama u Srbiji kada se zbog odmora smanji broj dobrovljih davaoca i tada se broj prikupljenih jedinica smanjuje. U Požarevcu se tokom juna i jula nije smanjio broj davanja krvi tako da se operacije u našoj bolnici ne odlažu“ istakao je Obradović.

Podsetimo da je grad Požarevac proglašen za najhumaniju sredinu 8 godina za redom. Tokom prošle godine je 6,03 procenata broj davanja krvi na broj stanovnika. Akcije dobrovoljnog davanja krvi održavaju se svakog ponedeljka u prostorijama Crvenog krsta u Požarevcu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije