Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Ministarstvo otvorilo liniju za pritužbe trudnica i porodilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 07. 2019.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo otvorilo liniju za pritužbe trudnica i porodilja

Trudnice i porodilje će sve nepravilnosti iz oblasti rada i poslodavce koji krše zakon i time im uskraćuju zakonska prava moći ubuduće da prijave na telefon Ministarstva rada - 0800 300 307.

Ova opcija je uspostavljena na zahtev ministra rada Zorana Đorđevića, a pored toga na sajtu Ministarstva u okviru kategorije "Registri" biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i radnicama, odnosno porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.Detaljni plan kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti rada sa kojima se susreću trudnice i porodilje dogovoren je na današnjem sastanku sa udruženjima koja predstavljaju mame i trudnice.

Кako je saopšteno iz Đorđevićevog resora, na sastanku je predstavljen problem sa kojim se susreću mame i porodilje na poslu.

"Кako bismo stali na put grubom kršenju njihovih prava odlučili smo da krenemo u intenzivne inspekcijske nadzore i da uvedemo lakši način za prijavu nepravilnosti. Država brine o mamama, želimo da im pomognemo i da ih zaštitimo", rekao je Đorđević.

Poslodavci koji krše njihova prava moraju, kazao je, da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva.

"Uz pomoć pojačanih inspekcijskih nadzora i medijske kampanje verujem da ćemo uspeti da stanemo na put onima koji krše zakon", rekao je ministar i dodao da je dijalog između Ministarstva i nevladinog sektora veoma važan u rešavanju ovog problema.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić istakla je da je ovo veoma dobra inicijativa koja će značiti trudnicama i porodiljama u Srbiji.

"Podržavamo svaku inicijativu koja će pomoći mamama da ostvare svoja prava," rekla je Jovana Ružičić i dodala da će dogovoreno rešenje poboljšati i znatno ubrzati način prijavljvanja kršenja prava kojima su trudnice i mame izložene.

čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:40

hocemo inspekciju

A kategorija "REGISTRI" na sajtu ni ne postoji.

Odgovori
čet

18.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:26

sramota

Drzava ne pomaze mamama. Tri meseca cekah isplatu trudnickog i jos tri porodiljskog. Kada mi je najvise novca trebalo za odrzavanje trudnoce nije se isplatilo trudnicko da bih kupila lekove. Na svakom koraku su me saplitali. Niko pomogao nije. Treba uvesti rok do kada poslodavac treba da preda doznake sa obracunom rfzo. Mi imamo obavezu da dostavimo doznake,a firma ne dostavi rfzo i para nema....... Sramota je da posle zelite natalitet.

Odgovori

Ostavi komentar