Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 07. 2019. Šabac, Požarevac

Autor: 2 Izvor: Tanjug

Bolnica u Požarevcu dobija novu laparoskopsku opremu

Osam bolnica u Srbiji dobile su ugovore o nabavci laparoskopskih stubova i prateće opreme za minimalno invazivnu laparoskopsku hirurgiju, među kojima je i bolnica u Požarevcu

Ugovore o nabavci laparoskopskih stubova dobile su opšte bolnice u Jagodini, Požarevcu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Valjevu, Kruševcu, Loznici i Leskovcu u okviru projekta "Lapserb" koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, prenosi RTV.

Ministar Lončar rekao je na ceremoniji dodele ugovora u Opštoj bolnici u Šapcu da ta oprema omogućava minimalnu intervenciju u operaciji tumora na debelom crevu bez otvaranja stomaka.

Kako je rekao, nabavkom laparoskopskih stubova komplikovane i teške operacije više se neće izvoditi samo u Beogradu, već će i bolnice širom Srbije imati opremu i kadar za takve intervencije.

Dodao je da je Ministarstvo nabavilo 26 aparata za koje je izdvojeno oko tri miliona evra a koji će biti korišćeni i za operativne zahvate u ginekologiji, urologiji, ortopediji...

Koordinator projekta "Lapserb" dr Milan Ćeranić rekao je od 2015. godine urađeno je 1260 laparoskopskih operacija debelog creva, a od potpisivanja ugovora urađeno je 430 operacija.

Dodao je da je trenutno 65 hirurga na edukaciji za laparoskopske operacije debelog creva, a Lapserb diplomu, koja je međunarodnog karaktera, do sada je dobilo osam hirurga u Srbiji.

U okviru projekta "Lapserb" sprovodi se edukacija specijalista hirurgije za oblast laparaskopske kolorektalne hirurgije, odnosno minimalno invazivne hirurgije debelog creva.

Projekat je nezvanično startovao u novembru 2015. godine posle hirurške radionice u Pančevu, a zvanično je počeo u aprilu 2018. godine kada su ministar Lončar i ugledni svetski hirurg u toj oblasti, profesor Amdža Parvajz iz Velike Britanije, potpisali sporazum o saradnji.

Ideja projekta "Lapserb" je da se u celoj Srbiji u opštim bolnicama razvije program laparoskopske kolorektalne hirurgije.

Pre nabavke laparoskopskih stubova i prateće opreme neophodno je da hirurzi prođu obuku u jednom od sedam trening centara: KCS, KC "Vojvodine", KBC "Bežanijska kosa" i "Zvezdara", VMA i bolnice u Pančevu i Valjevu.

Do sada je u program uključeno 28 bolnica od čega su sedam trening centri.

Nema komentara.

Ostavi komentar