Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Hitna pomoć: Povećan unos vode, hladovina i lagana odeća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 07. 2019. Požarevac

Autor: 2 Izvor: Reč naroda, Boom93

Hitna pomoć: Povećan unos vode, hladovina i lagana odeća

Tokom vrelih letnjih dana lekari savetuju povećan unos tečnosti naročito vode, izegavanje direktnom izlaganju suncu i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala.

Lekar Hitne pomoći u Požarevcu, dr Radmila Marjanović, specijalista urgentne medicine kaže za Reč naroda da u ovo vreme najviše treba da pripaze hronični bolesnici, hipertoničari, kardiovaskularni bolesnici i asmatičari.

"Visoke temperature u toku letnjih meseci najteže podnose hronični bolesnici i mala deca. Trebalo bi voditi računa da se izbegnu udarni termini od 11h do 18h i tada ne bi trebalo izlaziti bez veće potrebe" kaže dr Marjanović i dodaje da oblačenje trebalo bi prilagoditi visokim temperaturama što podrazumeva odeću od prirodnih materijala i svetlih boja koja će zaštititi kožu tela.

Ona savetuje da se u uslovima visokih temperatura obavezno nosi flašica sa vodom jer je hidratacija vrlo bitna.

"U letnjem periodu trebalo bi povesti računa o ishrani. Unositi laganu hranu i više voća i povrća" kaže dr Marjanović i napominje da je higijena hrane i ruku takođe bitna s obzirom da su stomačni virusi i infekcije često pristuni tokom leta.

Zdravstvene probleme može doneti i klimatizacija u vozilima i prostorijama, zato ne bi trebalo praviti drastičnu razliku između spoljne i unutrašnje temperature jer nagla promena dovodi do stresa organizma.

Posebno trebalo bi obratiti pažnju na malu decu kaže dr Marjanović i savetuje roditeljima da deci daju što više tečnosti, da ih sklanjaju od sunca i povedu računa o alergijama koje su sada učestalije zbog uboda insekata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije