Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 08. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Ko ima pravo na banjsko lečenje?

Oko 30.000 pacijenata godišnje u Srbiji ode na oporavak na banjsko lečenje, ali na ovakav vid besplatnog lečenja mogu da računaju samo najteži bolesnici.

Lekari opšte prakse rado i veoma često svojim pacijentima preporučuju banjski oporavak, ali u neki rehabilitacioni centar besplatno mogu da odu samo najteži bolesnici i to, najčešće, posle operacije. Tačnije, jedini izuzetak su dijabetičari koji imaju pravo da jednom u pet godina odu na oporavak u Vrnjačku Banju. Istina, svake godine može da ode i šećeraš koji četiri puta dnevno koristi insulin, pa im u "Merkuru" poprave opšte stanje, a nutricionisti ih obuče kako da se pravilno hrane. Pravo da, praktično, uvek odu u banju imaju i deca gojazna ili obolela od visokog šećera.

Ostali bolesnici na besplatnu banju mogu da računaju samo ukoliko dođu u teško zdravstveno stanje ili posle operacije. Još konkretnije - banjsko lečenje može da se dobije samo za šest bolesti. To su: neurološka oboljenja (ali ne Parkinsonova bolest), bolesti srca i krvnih sudova, neka reumatska oboljenja, oboljenja respiratornog sistema, endokrinološka (dijabetes), povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Međutim, i ovi bolesnici mogu da računaju na banju samo ukoliko njihove druge bolesti nisu kontraindikovane. Recimo, banjsko lečenje ne može da dobije ni pod kojim uslovima osoba koja je psihotična, ima epi-napade, bolesti zavisnosti, akutna infektivna oboljenja, tuberkolozu, emboliju pluća, akutan reumatizam i, naravno, trudnice.

- Svaki lekar opšte prakse hroničnom bolesniku može da preporuči banjsko lečenje, ali može da ode samo onaj kome to odobri komisija - kažu u RFZO.

Na besplatno banjsko lečenje se, najčešće, odlazi pravo iz bolnice posle teške operacije kičme, ekstremiteta ili kuka, kao i posle šloga i srčanog udara, dijabetičari ili oboleli od teškog oblika psorijaze.

Procedura je, obično, sledeća: uz otpusnu listu dobija se preporuka da se lečenje nastavi u banji, komisija RFZO to odobri i pacijent pravo iz bolnice odlazi u lečilište. Međutim, ukoliko se dogodi da je čovek operisao kičmu i ortoped preporuči banjski oporavak, a uporedo ima i parkinsonovu bolest za koju i neurolog preporučuje banju - ovaj čovek neće otići u rehabilitacioni centar, nego kući. Jer, oboleli od Parkinsonove bolesti nemaju pravo na banju.

Dakle, svi koji su dobili preporuku lekara opšte prakse za banjsko lečenje treba da odu na pregled kod dvoje specijalista i da sa ovom dokumentacijom podnesu molbu komisiji RFZO. Ukoliko komisija odobri banjsko lečenje, spisak će biti poslat odgovarajućoj banji koja će pacijenta pozvati.

Više informacija možete pročitati OVDE.

pon

19.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:45

užas

Posle operacije kičme dobio sam banju samo jednom, odmah nakon operacije. Stanje mi se pogoršalo, jedva hodam i nemam pravo na banju, a tek mi je 43.
Tiha jeza!!!

Odgovori

Ostavi komentar