Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Preuzimanje e-uverenja o plaćenom porezu smanjilo gužve na šalterima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 08. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: B92, Beta

Preuzimanje e-uverenja o plaćenom porezu smanjilo gužve na šalterima

Dolaženje na šalter zbog potvrde o plaćenom porezu postalo je prošlost. U martu 2019. godine Poreska uprava uvela je elektronska uverenja, što građanima omogućava da taj dokument nabave ne izlazeći iz kuće, za samo nekoliko minuta.

Od uvođenja elektronskih uverenja prošlo je nekoliko meseci, a podaci Poreske uprave pokazuju da se dnevno izdaje oko 500 takvih dokumenata. Njihovo uvođenje time je smanjilo broj ljudi na šalterima za toliko. Od toga korist ima i PU i svaki poreski obveznik.

- Pre svega poreskom obvezniku se smanjuju troškovi, a takođe je važno što to uverenje dobija trenutno, naravno, ukoliko je izmirio svoje poreske obaveze - kaže za Prvu TV Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave iz Sektora za informacione i telekomunikacione tehnologije.

Obveznici portalu E-porezi pristupaju pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

- Zatim poreski obveznik podnosi zahtev za elektronsko uverenje i ako sistem utvrdi da on nema poreski dug, izdaje se uverenje u obliku PDF dokumenta koji može da preuzme i odštampa. Tako odštampani dokument nosi i prilaže negde gde je i do sada nosio taj dokument - kazao je Dulić.

Međutim, na tom dokumentu nema potpisa ni pečata.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar