Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Košenje ambrozije na teritoriji grada Požarevca do 1. septembra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 08. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Košenje ambrozije na teritoriji grada Požarevca do 1. septembra

Uklanjanje ambrozije na teritoriji grada Požarevca počelo je 6. jula i po planu trebalo bi da se završi 1. septembra.

Dejan Rakić, predsednik štaba za uništavanje ambrozije je rekao da se ove godine tretira površina od 100 hektara, 60 hektara u Požarevcu i 40 hektara u Kostolcu. Rakić navodi da je ambrozija jedna najrasprostranjenih i najopasnijih alergogenih biljaka na svetu, jer stvara visoku koncentraciju polena u vazduhu, i izaziva peckanje u očima, upalu sinusa, upalu grla i alergijsku kijavicu, koja ako se blagovremeno ne leči prelazi u alergijsku astmu.

„Jedna odrasla biljka ambrozije može da poraste do 2 metra i iza sebe ostavlja i do 62.000 semenki. Seme u zemljištu je praktično konzervirano, može se zadržati do 40 godina i pri povoljnim temperaturnim uslovima proklija. Važno je da otkos nakon mehaničkog uklanjanja biljke ne bude viši od 5 centimetara. U suprotnom, ambrozija se razmnožava generativnim putem, primarno, ali i sekundarno, vegetativnim putem, preko bočnih izdanaka. Ona se zatim bokori, ponovo cveta i ispušta polen koji šteti zdravlju građana. Osim mehaničkog košenja ambrozije, ona se može suzbijati i hemijskim putem, međutim ovaj metod se izbegava, jer je šest sati nakon tretiranja hemijskim sredstvima teren toksičan za ljude i životinje“ naglasio je Rakić.

Ove godine grad Požarevac je, za sitematsko uništavanje ambrozije, iz budžeta izdvojio 5 000 000 dinara. Posao uništavanja ambrozije izvodi EkoSan iz Beograda.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

pet

23.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:33

alergija

Jel ovaj lik epidemiolog.

Odgovori
pet

23.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:30

TRIMER U RUKE PA KOSI

kAKAV CRNI HUMOR, PREDSEDNIK STABA ZA UNISTAVANJE AMBROZIJE, KAO DA JE RATNO STANJE.

Odgovori
sre

21.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:29

ala su unistili

novac nas koji placamo porez i doprinose, a Ambroziju nisu ni videli.

Odgovori
sre

21.08.

2019.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 16:11

Slom

Nepismeni kose kad izraste, a od kosenja nema nista, to mora da se vadi iz korena. Nepismeni vladaju, nepismeni ce sahraniti ovu drzavu. Vec smo iskopali rupu, i polako ljudi koji su u bezilazu upadaju u nju.

Odgovori
sre

21.08.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:10

Nabrdje

A jel će biti i na teritoriji Nabrdja?

Odgovori

Ostavi komentar