Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

U najavi rekonstrukcija još jednog parka i podzemna garaža

Gradska uprava u Požarevcu raspisala je javnu nabavku za izradu projekata rekonstrukcije Sunčanog parka i parternog uređenja dela stambenog bloka u Braničevskoj ulici u Požarevcu. Ova dva projekta koji se odnose na površine od ukupno oko 300 ari, procenjena su na 2.250.000 dinara.

Procenjena vrednost projekta rekonstrukcije Sunčanog parka koji se prostire na nešto više od 190 ari je 750.000 dinara.

Ovaj park je oformljen nakon izgradnje Centra za kulturu osamdesetih godina prošlog veka. Od tada, osim održavanja, nije vršena obnova sadnica. U proteklih desetak godina je formiran parking i dečje igračište (Nivea) na severnoj strani. Deo parka je održavala Pošta, a na tom delu koji je bio zapušten tokom proleća je posečeno nekoliko stabala i uklonjeno šiblje.  Kako piše u dokumentaciji, deo zapadne strane parka koji se oslanja na zgradu Načelstva je takođe zapušten, dok se zelene trake duž ulice Jovana Šerbanovića neuređene, a postojeći drvored je u lošem stanju i trebalo bi da se obnovi.

Projektom bi trebalo da se predvide prilazne saobraćajnice iz ulice Moše Pijade prema parkingu policijske uprave i prilaz parkingu sa severne strane Centra za kulturu.

Rekonstrukcija podrazumeva uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica, kao i sadnja novih, preoblikovanje igrališta za decu u parku prema Pošti, kao i igrališta prema ulici Moše Pijade. Ove dve površine bi trebalo da budu ograđene.

Pešačke staze bi trebalo da se obnove sa modernim klupama i korpama za smeće, zatim formira prostor za kontejnere za otpad i uredi pater ispred Centra za kulturu.

Projektom bi trebalo da se predvidi nova kandelaberska rasveta, sanacija zelenih traka duž drvoreda u ulici Jovana Šerbanovića sa zamenom dotrajalih i suvih stabala, a u planu je i da čitav park dobije „primerenu“ ogradu.

 

Projekat parternog uređenje dela stambenog bloka u Braničevskoj ulici trebalo bi da košta do 1,5 miliona dinara. Reč je o površini od blizu 107 ari.  

Dvorište ovog stambenog bloka je prilično zapušteno, neuređeno i sa mnoštvom montažnih garaža i jednom zidanom kružnom  garažom, a preplavljeno je parkiranim vozilima, neuređenim pešačkim stazama i potpuno zapuštenim zelenilom.

U dokumentaciji se navodi da su postojeća stabla ili samonikla ili posađena od strane stanara, kao i da su zbog mesta sadnje smetnja za prolaznike i zgrade ispred kojih se nalaze. Kako je centar prepun vozilima, vozači često zalaze u stambene blokove kao što je ovaj u potrazi za parking mestom, neretko i na zelenim površinama.

U dvorištu ne postoji nijedan kutak za odmor ili igru dece.

Jedan od ciljeva izrade projekta parternog uređenja dvorišta je i formiranje pozemne garaže, zatim rešavanje pešačkih i saobraćajnih komunikacija sa parkiralištima, zelenim površinama i prostorom za igru dece.

Posebna pažnja bi trebalo da se posveti planiranju podzemne garaže i parkinga, kolskim pristupnim saobraćajnicama i pešačkim stazama, izboru mobilijara, igrališta za decu i zelenila.

uto

03.09.

2019.

Мано Негро [neregistrovani] u 13:08

а да питате грађане...

а како би било да мало питате грађане шта би они хтели да постоји у њиховом комшилуку, или ће опет то да "пројектују" неки подобни пројектанти који нити су одавде, нити су уживо видели простор?

Odgovori
uto

03.09.

2019.

Safet [neregistrovani] u 12:36

eeee, do ....

aman breee... ne hvatajte se više ni za kakve garaže, ko Boga vas molimo. Videli smo da znate i to je to! Pravite klupe za bebe, mada i za to niste!!! Zakrpite bar ove rupe po gradu što ste iskopali!!

Odgovori
pon

02.09.

2019.

Milutin [neregistrovani] u 23:18

Samo nemojte

Samo nemojte opet tog athitektu iz novog sada sto nas je vec usrecio sa par "bisera" po gradu...

Odgovori
pon

02.09.

2019.

anonymous king [neregistrovani] u 22:18

to neki

od **mozgova** zivi tamo pa ajde da se malo uredi kad se vec uneredio?

Odgovori
pon

02.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:15

bože me sačuvaj

vi zaboraviste onaj haos kod Dunava,kolka zbrka zbog 9 parking mesta viška pa ste videli da vam garaže baš idu od ruke

Odgovori

Ostavi komentar