Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Za projekte iz oblasti zaštite životne sredine biće uloženo 15 mlrd EUR
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 09. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Tanjug

Za projekte iz oblasti zaštite životne sredine biće uloženo 15 mlrd EUR

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je kineske privrednike da ulažu u žaštitu životne sredine u Srbiji i ukazao da u toj oblasti postoje veliki potencijali.

On je na Međunarodnoj konferenciji za zelene investicije i razvoj, koja se održava u okviru Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT 2019) u Sjamenu predstavio planove i projekte koji čekaju Srbiju na putu dostizanja savremenih standarda u zaštiti životne sredine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Na skupu, u kojem je učestvovalo više od 500 predstavnika različitih institucija i kompanija iz Kine i čitavog sveta, predstavio je velike potencijale Srbije za dobre poslove u oblasti zaštite životne sredine, pre svega u oblasti upravljanja otpadom, tretmana opasnog otpada i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

On je precizirao da procenjene investicije u projekte iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u narednom periodu iznose 15 mlrd EUR, od čega skoro 5 mlrd EUR za otpadne vode i oko 2 mlrd USD za upravljanje čvrstim otpadom, da bi naša zemlja mogla da dostigne ekološke standarde razvijenih zemalja.

Trivan je rekao i da je strateško opredeljenje Srbije uspostavljanje i izgradnja 27 regionalnih centara sa savremenom čistom tehnologijom tretmana otpada i iskorišćenja otpada kao resursa, i naveo da su prioritetni regioni spremni za ulaganja Valjevo, Užice, Zaječar. Procenjene investicije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada i potrebne infrastrukture njegovog zbrinjavanja kreću se i do 50 mil EUR.

On je izrazio uverenje da je prečišćavanje otpadnih voda najvažnije ekološko pitanje, i da je neophodno da se u što kraćem roku u svim gradovima i opštinama, izgrade postrojenja za ove namene.

Istakao je da je u Srbiji u ovom trenutku 13 jedinica lokalnih samouprava koje su spremne za izgradnju, a da su još 32 opštine i gradovi u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije koji će u veoma kratkom roku biti spremni za izgradnju.

- Ukupne procenjene vrednosti ovih projekata iznose preko 800 mil EUR i predstavljaju prvu fazu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji - naglasio je.

Trivan je pozvao kineske privrednike ali druge zainteresovane međunarodne investitore da ulažu u zaštitu životne sredine u Srbiji uz obostranu dobrobit.

- Nadamo se da ćemo kroz nove projekte nastaviti da jačamo saradnju naša dva naroda, naše dve ekonomije i najvažnije, unaprediti zaštitu životne sredine i time poboljšati stanje, ne samo u Srbiji, već i globalno, jer životna sredine i zagađenja ne poznaju granice - zaključio je Trivan.

Nema komentara.

Ostavi komentar