Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 09. 2019.

Izvor: RTS

Vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi

Кrajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja. Do tada treba da stigne nešto manje od 290.000 doza, bolje, četvorovalentne vakcine.

Doktorka Darija Кisić Tepavčević iz Instituta "Batut" rekla je za RTS da bi vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi. Ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, istakla je doktorka.

Ove godine naručeno je oko 48.000 više vakcina, a Institut "Batut" je dao taj predlog.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Darija Кisić Tepavčević iz "Batuta" je rekla da je sam postupak oko nabavke vakcina prilično složen.

"Od onoga momenta kada procenimo koje su nam potrebne količine, do momenta kada dobijemo vakcine treba nam par meseci, obično od četiri do šest meseci", rekla je ona.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju vakcina protiv gripa, priča je složenija jer se virus menja svake godine.

"Tako da se zalihe vakcine ne mogu napraviti jer onu vakcinu koju smo koristili prošle godine - više neće biti aktuelna ove godine, tako da su osetljive priče oko procene potrebnih količina", kaže Кisić Tepavčević.

Кada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv gripa prošle godine, on je bio najbolji u poslednjih deset godina, istakla je doktorka.

"Izuzetno smo ponosni na porast nivoa svesti o značaju i potrebi za ovom vakcinom a jedan od parametara na osnovu kojih se vrši procena je i utrošena količina vakcina u prethodnoj sezoni. Prpeoznali smo da je generalno porasla svest o značaju vakcina i onda smo želeli da je učinimo dostupnom - besplatnom za što veći broj građana, tako da su ove godine uloženi napori i nabavljeno je gotovo 50.000 vakcina više", ističe doktorka.

Ukazala je da postoje tri osnovna tipa virusa - A, B i C. A se najviše menja, B može da izazove epidemiju. U vakcini uvek postoji kombinacija pretpostavljajućih sojeva virusa koji će da budu za određenu sezonu.

Prethodne vakcine su bile trovalentne - sadržale su dva tipa A i jedan B.

Кisić Tepavčević kaže da od prošle godine imamo sveobuhvatniju vakcinu, četvorovalentnu koju smo nabavili za ovu godinu i pridružili se najsavremenijim zemljama u svetu.

"Ona pokriva dva soja A i dva soja B, koji će soj biti dominantniji teško je proceniti, ali orijentaciono imamo dva soja, a jedan je dominantniji - u sezoni 2017. i 2018. u više od 60 odsto slučajeva bilo je prouzrokovano tipom B. Prošle godine je to bio manji broj, sada je zasigutno da imamo sveobuhvatniju vakcinu koja će u većem procentu da štiti", objsnila je Кisić Tepavčević

Vakcinu protiv gripa trebalo bi da primimo svi, ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, za starije od šest meseci, preporučila je doktorka.

Nema komentara.

Ostavi komentar