Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nabavka ogreva i spremanje zimnice - koliko novca nam je potrebno?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Nabavka ogreva i spremanje zimnice - koliko novca nam je potrebno?

S prosečnim primanjima u Srbiji, preživeti jesen, a naročito septembar, kada se na spisku pored svakodnevnih potrepština nađu opšremanje školaraca, zimnica i ogrev, prava je umetnost.

Spremanje zimnice, kupovina ogreva, priprema dece za školu opterećuju i onako istanjene novčanike nakon letovanja. Zbog tradicionalnog cenovnog udara na jesen, mnogi građani je dočekuju sa posebnom zebnjom.

Da biste za zimu spremili 10 metara drva ili 10 tona uglja i napunili špajz sa 15 kilograma ajvara, 20 litara kuvanog paradajza, pet kilograma mešane salate, 10 kilograma kiselih krastavčića, 50 kiselog kupusa i 15 kilograma džema od šljiva,biće vam potrebno bar 70.000 dinara, a tu troškovima nije kraj.

Većina građana Požarevca se slaže da je zimnica napravljena kod kuće daleko ukusnija I oko 50 posto jeftinija od one koja se kupuje na pijaci ili u marketima.

Ipak, da bi se napravila zimnica, a u špajzu se našlo od svega po malo potrebno je izdvojiti od 15.000 do 20.000 dinara za četvoročlanu porodicu. Spremanje ajvara kako kažu domaćice ipak će pričekati kada paprika pojeftini.

Pored zimnice koja je jedna od bitnih stavki na spisku, tu je opremanje školaraca, koje iako je završeno ipak ostavilo rupe u novčaniku roditelja nakon kupovine knjiga, pribora i svezaka. U proseku roditelji su izdvojili od 12.000 do 15.000 dinara kako bi dete spremili za školu, što je svakako ogromna cifra za prosečnu porodicu u Srbiji. Osim toga svakom školarcu mora se kupiti i nova jesenja garderoba, što je takođe veliki trošak.Na redu su ekskurzije, rekreativne nastave, a to tek treba da dođe na naplatu. Naravno mnogima su u pomoć pritekli njihovi roditelji, takozvani servis baka i deka, ali i sa ovom pomoći koja uvek dobro dođe uvek je teško preživeti septembar.

Domaćinstva koja se greju na drva ili ugalj imaju dodatne troškove, a iako su temperature još uvek visoke, potraga za ogrevom je uveliko krenula. U proseku porodici za deset metara drva potrebno je oko 40.000 dinara, ali i cena varira u zavisnosti od toga koje drvo je u pitanju.

Kako kažu na stovarištima u Požarevcu cene se nisu bitno menjale od prošle godine, pa tako za meka drva treba izdvojiti oko 2.000, dok za hrast ili bukvu treba izdvojiti od 4.500 do 6.000 dinara za kubik. Tona uglja i to najčešće kostolačkog kreće se oko 7.500 dinara za tonu.

Pored stovarišta ogrev se može naći i kod prodavaca koji prodaju ogrev i kod kojih je u cenu uračunato i sečenje drva.

Takođe, poslednjih godina sve je popularniji pelet,  koji se u zavisnosti od kvaliteta materijala od kog je napravljen, kreće od 17.000 do 23.000 za tonu.

Poređenja radi, za kubik drva u Beogradu treba izdvojiti od 5.500 do 6.000, dok je u Subotici I Nišu cena nešto niža I kreće se od 4.500 do 5.500 dinara. Što se tiče cene uglja, cene po gradovima su slične i kreću se od 7.500 do 16.500 dinara za tonu. Sve popularniji pelet se kreće od 110 do 200 evra po toni u zavisnosti od kvaliteta dok je u Subotici najskuplji, pa za tonu treba izdvojiti i do 26.000 dinara.

Kada se oduzme i sabere, sve navedeno je neophodno kako bi se zima pregurala, pa se najčešće pored gotovine poteže za čekovima i karticama i kupovinom na rate.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije