Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija još uvek ima slobodnih mesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija još uvek ima slobodnih mesta

Nakon završenog drugog upisnog roka, na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Požarevcu ostalo je još slobodnih samofinansirajućih mesta. Kako je za Boom 93 rekao Vladan Đulaković, direktor škole, u toku sledeće nedelje će biti doneta odluka da li će biti raspisan i treći upisni rok.

„Obzirom da su sva budžetska mesta popunjena, mi ćemo najverovatnije prihvatiti ideju da organizujemo i treći upisni rok. U toku sledeće nedelje imaćemo odluku koja će biti objavljena na sajtu škole i ukoliko se odluči o trećem roku već od 23. septembra bi se krenulo sa upisom“, istakao je Đulaković.

Odluka o trećem upisnom roku doneće se na osnovu odluke Univerziteta u Beogradu o raspisivanju trećeg upisnog kruga usled velikog broja nepopunjenih mesta nakon drugog upisnog kruga.

Najveće interesovanje ove godine je bilo za elektrosmer i na njemu su popunjena sva budžetska mesta, a prema rečima direktora ukoliko se raspiše i treči upisni rok očekivanja su da će se najpre popuniti mesta koja su ostala na elektrotehnici i to za studente koji će se sami finansirati.

Smer mašinstvo je takođe bio interesantan budućim studentima. Pored ovih smerova tu su smerovi koji se odnose na prehranu, poljoprivredu i industriju prerade hrane.

Đulaković je istakao da su smerovi prilagođeni potrebama grada i samog Braničevskog okruga i da se u narednom periodu očekuju veća ulaganja i same države u poljoprivredu i prehrambenu industriju.

„Svedoci smo da je poslednjih godina poljoprivreda nazadovala, ne zato što to ne znamo da radimo, već zbog odlaska mladih ljudi sa sela i samim tim, poljoprivreda se svela na ljude koji imaju mahom preko 60 godina i koji ne mogu fizički da isprate sve poslove koje je neophodno da urade, pogotovo uz činjenicu da je i mehanizacija u poljoprivredi prilično stara. Zbog toga su u prethodnom periodu i grad i država dali brojne subvencije i kredite i bespovratna sredstva za nabavku mehanizacije i to će se nastaviti i u sledećem periodu“, naveo je Đulaković.

Na smeru Zaštita bilja koja je na Poljoprivrednom fakultetu popunjena, još uvek ima mesta. Zaštita životne sredine je smer koji postaje sve popularniji jer kako se približavamo uslovima za pristupanje Evropskoj uniji ovaj smer će biti sve interesantniji.

Još jedna novina kada je u pitanju Visoka tehnička škola strukovnih studija je ta da je sa poslednjim reformama visokog školstva od 48 državnih škola napravljeno 15 akademija. Visoka škola strukovnih studija se udružila sa kolegama iz Beograda i sa Tehničkom školom iz Zemuna, Politehnikom Beograd i Tehničkom školom sa Novog Beograda čini Tehničku akademiju strukovnih studija.

Kako je pojasnio Đulaković ove godine studenti će biti upisani u VTŠSS, a već od naredne godine upis će biti jedinstven i pod nadzorom novostvorene Akademije.

„Škola će najverovatnije zadržati sve svoje profile i eventualno dodati sve ono što je u ovom trenutku interesantno i to će najverovatnije biti planovi i programi koji se odnose na master studije“ zaključio je Đulaković.

Programi na Akademiji će biti ujednačeni što znači da će studenti i u Požarevcu i Beogradu imati isti kvalitet nastave.

pet

13.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:36

Džaba

Sad su u modi večernji ispiti po Zrenjanin skim i Čačanskim školama.

Odgovori

Ostavi komentar