Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 09. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Subvencije za privatne vrtiće i u Požarevcu?

Liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu u Požarevcu nameravaju da reše subvencijama za boravak u privatnim vrtićima na teritoriji grada. Gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu izabrati model subvencija za koji ocene da je najbolji. Spasović kaže da je bolje uložiti novac kroz subvencije nego da se kroz planiranje i izgradnju novih objekata izgubi nekoliko godina.

Saradnju sa privatnim vrtićima prethodnih godina ostvario je jedan broj gradova u Srbiji, ali je bilo i problema. Tako se u Beogradu ispostavilo da državni vrtići nisu izdavali odbijenice roditeljima bez kojih nisu mogli da ostvare pravo na subvencije u privatnim vrtićima.

Trebalo bi pomenuti i visoke cene boravka u privatnim vrtića koje se uglavnom kreću od 250 do 300 evra, negde i do 500 evra, pa je pitanje na koji način će se subvencionisati boravak.

Odgovora na to pitanje za sada nema jer gradonačelnik nije mogao da precizira ni do kog iznosa, odnosno procenta će grad nadoknađivati cenu boravka. Takođe, trenutno nije jasno ni po kojima kriterijumima u pogledu visine primanja će roditelji moći da ostvare ovu pogodnost.

Kako kaže Spasović, u Požarevcu bi trebalo da počnu da rade dva privatna vrtića, ali nije poznato koliko bi dece moglo da bude smešteno u privatne ustanove ovog tipa.

On je naveo da subvencije nisu mali trošak, ali da su bolje rešenje od izgradnje novih kapaciteta u državnom vrtiću za šta je potrebno nekoliko godina. On je, međutim, dodao da će ukoliko se ukaže potreba grad ipak pristupiti izgradnji novog objekta vrtića. Projekat za jedan takav objekat u Kostolcu već postoji.

Još jedan način da se obezbedi više mesta u predškolskoj ustanovi je formiranje centralne kuhinje za sve vrtiće predškolske ustanove. Ova investicija je već ranije najavljivana, a Spasović kaže da nisu odustali od te ideje.

„Tu smo mali stali s tim rešenjem, a mislim da je ono dobro. Nadam se da će novo rukovodstvo vrtića da nađe način i predloži gde bi ta centralna kuhinja trebalo da bude. Tako bismo sigurno dobili dodatan prostor i mogućnost formiranja novih grupa za boravak dece. Gledaćemo da to što pre rešimo“, rekao je on.

pon

16.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:13

Sramno

Pa u manjerkama da raznosite hranu za decu. Sramota

Odgovori
ned

15.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:45

pranje para

kolika je subvencija po detetu,pa pomnozite to sa brojem dece,pa puta koliko meseci.Videćete da je jeftinije napraviti vrtić.E sad zasto se godinama ne resava taj problem treba videti.

Odgovori
pet

13.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:12

Ko bolnica

Još jedan način da se obezbedi više mesta u predškolskoj ustanovi je formiranje centralne kuhinje za sve vrtiće predškolske ustanove... Tako i pacijenti iz bolnice dobijaju hladnu hranu iz Beograda....

Odgovori
pet

13.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:44

Subvencija za nove vrtiće

Za Brenu ima para a za nove vrtiće nema. Bravo.

Odgovori
pet

13.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:29

montažni objekti

raspitajte se malo,pružaju komfor kao čvrsta gradnja.Skoro tri puta jeftinije od komercijalne gradnje a o brzini radova da ne govorimo.Esad ta brzina je diskutabilna kada vi pogađate posao.Sva gradilišta vam traju beskonačna

Odgovori

Ostavi komentar