Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 09. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Novosti

Plćanje na rate: Kamata na keš kao da je poček

Trgovci, najčešće bele tehnike, plaćanje na rate naplate sa dodatnih 10 odsto. Viša cena često i za kreditne kartice, iako novac leže - odmah.

Jedan iznos je za keš, drugi za plaćanje na rate, a treći za onlajn kupovinu. Isti proizvodi, najčešće bela tehnika i nameštaj, u radnjama imaju tri različite cene.

Najjeftinije je ako do prodavnice i ne dođete, pa tako poštedite zaposlene, srednje skupo ako kupujete uz asistenciju trgovca, a ubedljivo najskuplje ako vama pored njega - pomaže i banka, a ceh plaćate i narednih meseci, pišu Novosti.

Trgovci, pod izgovorom popusta za gotovinu, odloženo plaćanje naplate najmanje 10 odsto. Problem je što isto važi i za kreditne kartice, iako im novac leže odmah.

S druge strane, međugodišnja inflacija u julu je iznosila svega 1,6 odsto. Znači da su troškovi života od prošlog do ovog jula toliko porasli. Pre tačno godinu jedna evro je vredeo 117,2 dinara. U petak je zvaničan srednji kurs bio - 117,6 dinara. A ima banaka koje dinarske keš kredite odobravaju uz, iz ovog ugla, povoljnijih 5,9 odsto. I uz troškove obrade i ostalu papirologiju, kamata ne pređe 6,6 odsto.

Time se ne vode trgovci kada odobravaju odloženo plaćanje. Mahom računaju da tek uz 10 odsto veće cene mogu da budu sigurni da neće biti "u minusu" kada svoju robu prodaju na više mesečnih rata.

Ekonomisti objašnjavaju da su prodavci ti koji diktiraju uslove prodaje. I odobravanjem popusta na gotovinu ne krše zakon.

Nema komentara.

Ostavi komentar