Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93,ZZJZ

Bolesti srca najzastupljenije u Braničevskom okrugu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga u 2018. godini na nivou domova zdravlja bolesti sistema krvotoka zauzimaju drugo mesto sa 11,95% od ukupnog broja lečenih lica, dok je statistika sa nivoa bolničkog lečenja još lošija, je rove bolesti zauzimaju prvo mesto sa 13,94% od ukupnog broja lica koja su primljena na lečenje u bolnici.

U periodu od 2007. do 2018. godine najviše stanovnika Braničevskog okruga je umrlo upravo od bolesti sistema krvotoka, a samo u toku prethodne godine je umrlo 1836 osoba, što je 57,81% od ukupnog broja umrlih.

Na nivou Srbije statistika je još sumornija, pa je prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova (КVB) tokom 2017. godine u Srbiji je umrlo 53.668 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51,7% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

Obzirom da se Svetski dan srca obeležava 29. septembra ovo je dobra prilika da se stanovništvo podseti na to koliko određeni faktori mogu da utiču na pojavu bolesti sistema krvotoka, ali i koji su to zdravi stilovi života kako bi se smanjio rizik od pojava ovih bolesti.

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati, kao što su: godine starosti, pol, bolesti u porodici/genetski faktor.

Nasuprot ovome, male promene u životnim navikama mogu u veliko procentu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. To su pre svega prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno su samo male promene u životnom stilu koje mogu uticati na zdravlje našeg srca.

Nema komentara.

Ostavi komentar