Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 09. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Požarevac u projektu ekonomskog osnaživanja žena

U Vladi Srbije predstavnicima četiri udruženja i 12 lokalnih samouprava, među kojima je i Požarevac uručeni su ugovori za realizaciju projekata iz oblasti ekonomskog osnaživanja žena.

Ove godine izdvojeno je šest miliona dinara za lokalne samouprave i 13 miliona za udruženja, kako bi se podržali njihovi napori da unaprede rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou.

Kako je za Boom 93 rekao gradonačelnik Bane Spasović, kome je i uručen ugovor u Vladi Srbije, Savez za rodnu ravnopravnost grada Požarevca će kroz projekte, a najpre kroz konkurse preko kojih će žene imati mogućnost da konkurišu kod lokalne samouprave, realizovati upravo ovu ideju o ekonomskom osnaživanju žena.

„Mi imamo ugovor sa Organizacijom UN za ravnopravnost polova, tako da ćemo i u saradnji sa njima predvideti na koji način dobijena sredstva mogu da se usmere upravo na pomoć ženama“, naveo je Spasović.

On je dodao da su sva akta koja donosi grad Požarevac usklađeni sa Deklaracijom o ravnopravnosti polova.

Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva je rekao da će odobreni projekti doprineti da stotine žena unaprede znanje i veštine i na taj način povećaju konkurentnost na tržištu.

Projektima će biti podržano 12 lokalnih samouprava kako bi sprovele mere i aktivnosti iz svojih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost i doprineli ekonomskom položaju i poboljšanju položaja za oko 900 žena.

Kroz slične projekte za dve godine direktno je podržano oko 4.000 žena.

Ugovori su uručeni predstavnicima Požarevca, Nove Varoši, Svrljiga, Кraljeva, Кragujevca, Vranja, Vlasotinca, Bačke Palanke, Кuršumlije, Raške, Blaca i Bečeja, a podržana su i četiri udruženja i to Žene na prekretnici, Fond B 92, Udruženje žena kolubarskog okruga i Zrenjaninski edukativni centar.

Nema komentara.

Ostavi komentar