Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nove izmene zakona o zaštiti potrošača, rešenje spora i mimo suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 10. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Nove izmene zakona o zaštiti potrošača, rešenje spora i mimo suda

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa besplatno vansudsko rešavanja sporova nezadovoljnih kupaca u kojem će trgovci imati obavezu da učestvuju, jer će u suprotnom morati da plate kaznu po prekršajnom nalogu.

Značajna novina je i da više ne postoji gornja granica za vrednost spora koji se može rešavati, dakle bez obzira na cenu proizvoda, potrošač će moći da potraži zaštitu svojih prava.

Pomoćnica ministra trgovine za zaštitu potrošača Višnja Rakić kaže da je u toku izrada nacrta ovog zakona koji će se uskoro naći u javnoj raspravi.

- Rad tela za vansudsko rešavanje sporova finansiraće se iz budžeta i postupak je besplatan za obe strane - objašnjava Rakićeva. - Trgovci imaju obavezu da učestvuju, a ukoliko to ne učine, propisan je prekršajni nalog. Licencirani pravnici sa dvogodišnjim iskustvom u građanskom pravu baviće se ovim sporovima.

Takav način rešavanja problematike, ističe pomoćnica ministra, predstavlja veliko olakšanje za kupca koji ulaskom u ovaj proces nije uskraćen za pokretanje sudskog postupka.

Rakićeva naglašava da nisu tačne ocene o ukidanju prakse kolektivne zaštite koje su nedavno izneli predstavnici potrošačkih organizacija na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zaštita zdravlja).

- Apsolutno je netačno da izmene zakona predviđaju isključivanje kolektivne zaštite - naglasila je pomoćnica ministra. - Kolektivna zaštita potrošača, u kojoj smo do sada imali značajan uspeh, ostaje i dalje u primeni.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar