Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Intenzivirani radovi na pruzi izmedju Požarevca i Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 10. 2019. Požarevac, Beograd

Izvor: Boom93, Infrastruktura železnice Srbije

Intenzivirani radovi na pruzi izmedju Požarevca i Beograda

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i generalni director “Infrastruktura železnica” Miroljub Jevtić obišli su radove na pruzi Jajinci – Mala Krsna. Podsetimo da se na ovoj pruzi odvija putnički i teretni saobraćaj od Požarevca ka Beogradu.

Miroljub Jevtić je rekao je da je vrednost radova na deonici Jajinci – Mala Кrsna 39,2 miliona evra.

“Rekonstruisaćemo prugu u dužini od 55 km, a uz to i 13 km staničnih koloseka i izgraditi novu stanicu u Maloj Кrsni. Projekat podrazumeva i izgradnju šest stajališta, tri tunela i dva mosta” rekao je on.

Radovima je predviđena rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja. Rekonstrukcijom ove pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže, kao i ugradnja optičkog kabla, dok je u železničkoj stanici Mala Кrsna predviđena i zamena svih skretnica na kolosecima. Pored toga, građevinski će biti uređen i 31 putni prelaz na ovoj deonici.

Radove na rekonstrukciji građevinske i elektrotehničke infrastrukture na ovoj pruzi izvodi konzorcijum francuske kompanije „Кolas“ i srpske „Energoprojekt“, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Rekonstrukcijom pruge brzina vozova između Jajinaca i Male Кrsne biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat. Brzina vozova na većem delu ove pruge bila je oko 50 kilometara na sat.

Radovi se odvijaju u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi od Jajinaca do Male Кrsne.

Radovi se između stanica Jajinci i Mala Кrsna trenutno izvode na deset mesta. Od početka radova do sada, pored ostalog, demontirano je 59 kilometara postojeće kontaktne mreže i oko deset kilometara koloseka, uklonjen je tucanik u dužini od oko 26 kilometara i postavljena kranska staza duga dva kilometra. Na gradilište je do sada, pored ostalog, dopremljeno 4.300 tona šina, 12.000 komada pragova i 10.600 kubika tucanika.

Ovom prugom u proteklom periodu saobraćali su samo teretni vozovi. Zbog lošijeg stanja železničke infrastrukture putnički vozovi već dve godine na deonici Jajinci – Mala Кrsna nisu saobraćali, već su između Beograda i Velike Plane išli pravcem preko Mladenovca. Tokom izvođenja radova, svi putnički i teretni vozovi će saobraćati prugom Beograd – Mladenovac – Velika Plana.

Predviđeni rok za završetak radova je 450 dana, odnosno 22. avgust 2020. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar