Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Kakva procedura očekuje građane koji budu tražili besplatnu pravnu pomoć?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 10. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Kakva procedura očekuje građane koji budu tražili besplatnu pravnu pomoć?

Od 1. oktobra građani Srbije mogu da računaju na besplatnu pravnu pomoć, za koju mogu da se obrate advokatima ili zaposlenima u lokalnim samoupravama. U Požarevcu ovaj posao će obavljati 93 advokata, ali postavlja se pitanje koja je to procedura kroz koju treba da prođu građani ukoliko se obrate za ovu pomoć.

Građani koji smatraju da im treba besplatna pravna pomoć kada se obrati advokatu, nakon iznošenja problema može da očekuje da se o njegovom slučaju rešava najduže u roku od osam dana, kažu u Ministarstvu pravde.

Međutim, da bi se o problemu uopšte i razmatralo, prilikom prijave neophodno je da građani daju tačne podatke. Svako ko želi da se prijavi za besplatnu pravnu pomoć moraće da popuni zahtev koji osim imena, prezimena, mesta prebivališta, broja telefona obuhvata i opis predmeta. Oni koji  primaju novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak prilažu dokaz o tome.Pojedini građani moraće da popunjavaju podatke o finansijskom stanju pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Za svaki poseban postupak, građani će morati da podnose novi zahtev, ali nije definisano koliko puta jedna osoba može da se obrati za besplatnu pravnu pomoć.

Ukoliko se utvrdi da se pravo na besplatno zastupanje ipak zloupotrebljava ono za takve građane neće biti moguće, a svi oni kojima se odobri ovaj vid pomoći dužni su da svaki put prijave ukoliko dođe do promene podataka na osnovu kojih su dobili pomoć o trošku države.

Zakon je definisao tri kategorije građana koji imaju pravo na besplatnog advokata, a to su pre svega oni koji primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak. U drugoj kategoriji su građani čija su primanja tolika da bi spala na nivo potreba za socijalnom pomoći ili dečijim dodatkom kada bi sami angažovali i plaćali advokata.

Treća grupa korisnika nije opredeljena finansijskim statusom, već oni pravo na besplatnu pravnu pomoć dobijaju kao “ranjive grupe”, a zakon je definisao 13 takvih grupa među kojima su deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice I građani sa upitnom poslovnom sposobnošću.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar