Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 10. 2019. Kostolac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Studija o budućem kopu „Zapadni Kostolac“ pri kraju

U Kostolcu na održanoj stručnoj konferenciju „Investicije i zaštita životne sredine – prioriteti EPS – a“ bilo je reči o planovima za novi površinski kop „Zapadni Kostolac (Dubravica)“.

Milorad Grčić, V.D.  generalnog direktora EPS – a je rekao da je studija o ovom budućem površinskom kopu biti završena vrlo brzo.

„Nalazište uglja „Zapadni Kostolac“ sa ispitanim zalihama od 350 miliona tona i ono što je mnogo važnije na tom nalazištu iznad uglja nalazi se ogromna količina šljunka i peska koji je istog kvaliteta kao i moravski pesak. Po završetku studije biće detaljno predstavljeno sve što smo planirali vezano za ovaj budući kop. Ovo je nešto gde ćemo imati benifit u dva nivoa. Jedan nivo je ugalj, a drugi nivo je sam šljunak“ rekao je Grčić.

Grčić je dodao da dok ne bude završena studija o nalazištu uglja „Zapadni Kostolac“ ne može se govoriti o datumu početka eksploatacije.

„Želim da istaknem da će EPS od sledeće godine početi ulaganja od oko 100 miliona evra u mehanizaciju koja će biti potrebna za pokretanje rada na otkrivci na ovom terenu“ istakao je Milorad Grčić.

Na današnjoj stučnoj kofenerniciji bilo je i reči o ulaganje i u zaštitu životne sredine kako u EPS – u, tako i u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku EPS-a je rekao da je EPS u projekte u termoelektranama uložio oko 320 miliona evra. Većini tih projekata glavni cilj bio je zaštita životne sredine.

Marković je rekao da novo postrojenje za odsumporavanje u „TE Kostolac B“ daje rezultate i da je procenat efikasnoti preko 97%.

„Dimni gasovi koji izlaze posle sistema za odsumporavanje su do 200 mg po metru kubnom. Ovi rezultati su u skladu sa Evropskim direktivama“ kazao je Marković.

Na savetovanju bilo je i reči o drugoj fazi paketa projekta Kostolac B – Izgradnja novog bloka Kostolac B3, kao i budućim planovima o „Vetroparku Kostolac“.

Stučno savetovanje je održano u konferencijskoj sali ogranka „TE – KO Kostolac“ u organizaciji Balkan magazina, a u saradnji sa JP "Elektroprivreda Srbije" i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

sub

12.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:48

Re: farbanje

Nesto kriju, možda je neispravno ipak je to kineska roba. Bitno da nas truju i dalje a narod uredno vraća kredit. Javašluk ne možes im ništa

Odgovori
pet

11.10.

2019.

Sima [neregistrovani] u 17:44

FARBANJE...

„Dimni gasovi koji izlaze posle sistema za odsumporavanje su do 200 mg po metru kubnom. Ovi rezultati su u skladu sa Evropskim direktivama“ kazao je Marković. Tačno ali ima jedan mali problem, jasno se vidi da odsumporavanje NE RADI a kad će proraditi to niko nezna...

Odgovori

Ostavi komentar