Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 10. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Besplatnim pregledima do bolje prevencije karcinoma dojke

Danas je u Požarevcu predstavljen projekat „Važna si“ u okviru kog su organizovani besplatni mamografski pregledi za zainteresovane žene na teritoriji grada starosti od 45 do 69 godina.

Kako je istakla Vesna Kneginjić, pomoćnica ministra zdravlja, ministarstvo zdravlja je posvećeno unapređenju zdravstvene zaštite, a u ovom slučaju pre svega ženama veću dostupnost zdravstvene zaštite sa akcentom na preventivi.

„Mesec borbe protiv karcinoma dojke je dobar povod ali i jedan nastavak kontinuiranih aktivnosti promovisanja preventivnih pregleda i skrininga i očekujemo da se žene odazovu pozivima na preventivne preglede“, rekla je Kneginjić.

Gradonačelnik Bane Spasović je rekao da  grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za zdravstvene ustanove i lečenje sugrađana.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ je navela da godišnje oko 4.600 žena godišnje oboli od raka dojke, a kod 1.600 žena dođe do smrtnog ishoda.

Mamografija je ključna metoda čijom se ranom primenom može na vreme postaviti dijagnoza i u 85% slučajeva kod tako postavljene dijagnoze karcinoma dojke se može prevesti u hronično stanje.

Projekat realizuje kompanija Bambi uz podršku Ministarstva zdravlja, grada Požarevca i instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Vukašin Petković iz kompanije Bambi je rekao da su dijagnostika, a pre svega prevencija, kada je reč o ovoj bolesti, veoma važne i poručio svim ženama da najpre budu važne same sebi, a pre svega i ostalima i da imaju mogućnost da pomognu same sebi i pozvao žene da obave ovaj pregled.

Pregledi će se odvijati u periodu od 17. do 20. oktobra od 10 do 16 časova na Trgu oslobođenja, a dnevno bi trebalo da bude pregledano oko 25 žena.

sub

19.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:29

Re:

Mamografija se u principu ne radi ženama ispod 45 godina jer je u dojci žene mlađe od tog doba ima puno žlezdanog tkiva i tada se radi ultrazvuk koji je bolji za to. Kada se u grudima stvori masno tkivo a to je posledica dojenja, rađanja i starenja tada se pristupa mamografiji.

Odgovori
sub

19.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:41

Lepo ali....

Stvarno lep gest, a sta je sa zenama mladjim i starijim. Opet nista niste uradili.

Odgovori
pet

18.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:28

Veza

Samo odabrane imaju pravo

Odgovori
čet

17.10.

2019.

Jelena [neregistrovani] u 19:43

Diskriminacija

Lep gest, ali prilično diskriminatoran. Šta je sa ženama ispod 45 i iznad 69 godina starosti? Čemu ovo ograničenje? Zaista ne razumem. Volela bih da neko objasni.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije