Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 10. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Crveni krst obeležio Svetski dan borbe protiv siromaštva

Svetski dan borbe protiv siromaštva Srbija obeležava sa podatkom da četvrtina njenih građana živi u riziku od siromaštva. Prema podacima organizacije Crvenog krsta Požarevac, koja je današnji dan obeležila sa najsiromašnijim korisnicima svojih usluga, na teritoriji grada i gradske opštine Kostolac trenutno ima 850 korisnika narodne kuhinje.

Pod ovogodišnjim motom “Delujmo zajedno – zaustavimo siromaštvo osmaživanjem dece, porodice I zajednice”, aktivisti Crvenog krsta su na punktovima gde se svakodnevno distribuira hrana za njihove korisnike obeležio svetski dan borbe protiv siromaštva.

Kako je za Boom 93 rekao Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac, tokom Dečije nedelje učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” su sakupljali voće, koje je danas podeljeno korisnicima narodne kuhinje u Požarevcu I Kostolcu.

Takođe, najmlađim korisnicima su podeljeni slatkiši koje su sakupili učenici Muzičke škole “Stevan Mokranjac” I Osnovne škole “Dositej Obradović.

U Srbiji trenutno 267.949 građana koristi novčanu socijalnu pomoć. Najugroženije je stanovništvo na selu, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju su i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva, a cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine

 

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije