Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

30. 10. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Sudski veštaci traže da budu službena lica

Pritisci na sudske veštake da donesu ovakvu ili onakvu procenu česti su i dosta mojih kolega je napustilo ovu profesiju jer ne žele da rizikuju bezbednost zbog 100-200 evra - kaže za "Novosti" Milić Đoković, predsednik Udruženja procenitelja i sudskih veštaka. Zato se veštaci zalažu da dobiju službeni status, kao advokati, notari ili procenitelji.

- Na osobe sa statusom službenog lica pritisci su manji, a za napad je zaprećena kazna daleko veća, od tri do 10 godina zatvora. Sada bukvalno nemate kome da prijavite pritisak, jer ga je veoma teško dokazati - kaže Đoković.

Sudski veštaci, kojih u Srbiji ima 6.800, i bez kojih gotovo da je nemoguće okončati bilo koje suđenje, nezadovoljni su jer je u toku priprema novog zakona o njima - ali bez njihovog učešća. U radnoj grupi su, po rečima Nikole Dragovića, predsednika Sindikata sudskih veštaka, predstavnici sudstva, tužilaštva i advokature, ali ne i veštaci.

- Pre mesec i po smo pismeno tražili od Ministarstva pravde da nas implementira u radnu grupu, ali još nismo dobili odgovor - kaže Đoković.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije