Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Zakon koji će olakšati dodelu stipendija pred Skupštinom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 11. 2019. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Zakon koji će olakšati dodelu stipendija pred Skupštinom

Koalicija za dobročinstvo je preko Saveta za filantropiju predložila Vladi Srbije da se neoporezivi deo učeničkih i studentskih stipendija poveća tri puta, odnosno sa sadašnjih 11.741 na 30.000 dinara. Ovo bi značilo da će od istog bruto iznosa kompanije i institucije moći da dodele znatno veći broj stipendija, jer će biti manje oporezovane.

Ovo je sadržano u predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je usvojila Vlada i koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

- Predlog da se bavimo ovom temom došao je iz privrednog sektora, gde tvrde da bi davali i više stipendija i da bi one mogle biti veće ako bi se povećao neoporezivi deo - navodi se u obrazloženju predloga.

Dodaje se da su u većini zemalja, naročito u EU, stipendije dodeljene iz državnog budžeta ili sredstava EU potpuno izuzete od oporezivanja.

- Neoporezivi iznos stipendija u Srbiji je na veoma niskom nivou. On predstavlja 23 odsto prosečne neto zarade, dok u većini zemalja ili nema ograničenja ili je njihov minimalni iznos na nivou od 40 do 50 odsto prosečne neto zarade. Sledeći ova iskustva, u Srbiji bi minimalni neoporezivi iznos stipendija trebalo da bude u intervalu od 24.000 do 32.000 dinara - navedeno je u obrazloženju.

Ističe se da se 60 odsto kompanija izjasnilo da bi, ukoliko ne bi bilo poreskih olakšica za stipendije, one i dalje dodeljivale stipendije u smanjenom broju i iznosu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar