Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 11. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kad već ne može da se potroši...

Skupština Požarevca usvojila je danas drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Pred odbornicima je bilo i izvršenje budžeta u prvih devet meseci. U budžetu je 2,3 milijarde dinara koje nisu potrošene prethodnih godina, a zaključno sa septembrom potrošeno je manje od polovine budžeta koji je težak skoro 50 miliona evra. Pored ozbiljnih kritika opozicije, na skupštini je bilo i takvih predloga da se realizacija poboljša dovođenjem nekih estradnih zvezda.

Budžet Požarevca je uvećan najviše po osnovu tekućih prihoda koji su viši od očekivanih za 31 milion i uvećanja prihoda od naknade za eksploataciju mineralnih sirovina za 30 miliona dinara.

Rebalansom se odustalo od nekih projekta, a dodati su novi. Tako je iz plana izbačena izgradnja prve faze severnog kišnog kolektora, a ubačeni su novi radovi na izgradnji južnog sliva kišne kanalizacije.

Odustalo se i od zamene nešto manje od jednog kilometra starog azbestno-cementnog cevovoda u nekoliko ulica, a ubačene su nove investicije na širenju fekalne kanalizacije u nekim ulicama.

U rebalansu je ubačeno i povećanje zarada za zaposlene koji prate primaju iz budžeta i to počev od novembra, u iznosu od 8 do 10 odsto u zavisnosti od službe.

Sredstva koja nisu iskorišćena u prethodnim godinama iznose oko 2,3 milijarde dinara.

U prvih devet meseci 2019.godine finansijsko izvršenjeinvesticionih ulaganja u gradu izvršeno na nivou od 36 odsto. Poreski i neporeski prihodi beleže dobru realizaciju i prevazilaze ¾ godišnjeg plana, sa izvršenjem od preko 80 odsto u prva tri kvartala 2019.godine. Ukupni javni rashodi su svega 48 odsto, od toga kapitalna ulaganja 33 odsto. Troškovi roba i usluga su izvršeni sa 59 odsto, a rashodi za zaposlene 74 procenta.

Odobornik Iskoraka Zvonimir Blagojević je rekao da se posle 9 meseci ponovo potvrđuje nemoć vlasti da utroši veći deo novca u budžetu. Ocenio je da je učinak vlasti u ovom mandatu 250 miliona dinara bespovratno uništenih sredstava koje je pojela inflacija.

„Na čelu grada su nekompetentni ljudi koji nikome ne podnose izveštaj o svom radu. Očigledno je da ovo ne funkcioniše. Prvi čovek grada nema ni kapaciteta ni autoriteta da pokrene ljude u službama. Drugi se zadužuju u visini budžeta, a Požarevac  ne može da potroši pare“, rekao je on.

Odbornik SPS-a koja učestvuje u vlasti, Srećko Bosić rekao je da je velika greška napravljena ukidanjem Direkcije za izgradnju i da je to odraz ovakvog izvršenja u budžetu.

„Kao da je Požarevac Lihtenštajn ili Menhetn. Samo beton, asfalt, čelik. Oko 60-70 odsto investicija su trotoari, ivičnjaci i asfaltiranje, a realizacija u poljoprivredi i ruralnom razvoju je 12 odsto“, izjavio je Bosić.

Šef odborničke grupe SNS u skupštini Nebojša Jočić ocenio je da postoji pomak u realizaciji budžeta u odnosu na prethodne godine i da će procenat izvršenja do kraja godine svakako biti veći. Rekao je i da ima prostora za bolji učinak, da je kritika dobra, ali i da je ovoj vlasti pripalo da uradi sve ono što je trebalo da se uradi u prethodnim godinama.

Gradski menadžer Saša Valjarević je najavio završetak investicije u rekonstrukciji Sinđelićeve ulice u narednih 20 dana, a između ostalog je naveo i da je grad pred potpisivanjem ugovora sa deponijom u Lapovu na kojoj bi od naredne godine trebalo da se odlaže komunalni otpad.

Odbornica Davroka Mitrović je predložila da se deo novca koji ove godine ostane neutrošen, preusmeri za koncert Svetlane Ražnatović za Srpsku novu godinu.

„Predlažem da za Srpsku novu godinu dovedemo majku nacije Cecu da nam peva na trgu. Sada će svi reći, ovo je isto kao izgradnja jednog vrtića, ali ako svakako ne možemo da potrošimo ova sredstva, mislim da je najbolje da dovedemo Cecu da se građani provesele“, rekla je ona.    

Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović je rekao da već markira investicije za završni račun budžeta i da je vrlo malo onih koje su označene kao nezapočete. On je pročitao nekoliko  investicija u budžetu sa stepenom njihovog trenutnog izvršenja. Rekao je i da fizičko okončanje investicija ne znači automatski da su one i plaćene iz budžeta, što se dešava tek po okončanim situacijama. Rekao je i da je blizu 200 miliona dinara ove godine ostalo samo od okonačnih investicija čije je izvršenje manje koštalo od planiranog.  Pavlović je naveo da je direkcija ukinuta jer je to predviđao zakon, ali i da se ne seća da je za vreme njenog postojanja izvršenje bilo veće. Zaključio je da budžet kada je reč o njegovom planiranju ne kreiraju samo funkcioneri, već i stručne službe.

U današnjoj raspravi su više puta spominjani vrtići. Dok je opozicija i deo SPS-a kritikovao vlast što se vrtići ne grade, predstavnici vladajuće većine su branili ideju refundiranja dela troškova u privatnim vrtićima kao efikasniji način rešavanja nedostatka dovoljnog broja mesta za celodnevni boravak u predškolskoj ustanovi.

Sednici nije prisustvovao gradonačelnik, a ponovo je danas bilo problema sa elektronskim sistemom, zbog čega se glasalo podizanjem ruke.

sre

20.11.

2019.

Goran Toskovic [neregistrovani] u 18:01

Ovo je sprdnja

Ne znam koliko je ko shvatio ali za Cecu je bila sprdnja i svaki normalan covek je to ukapirao jer vlast ne ume da potroši pare i vraca sve u drzavni kasu. Devojka je lepo rekla, ko je slusao da ima i za vrtiće i sve a i za Cecu da se malo bar po eva potrosnja budzeta jer se ovako sve ionako vraca drzavi.Normalno Ceca je ironično recena jer vlast godinama planira da dovedu nju i to im je cilj za kraj kampanje i pocetak njihovog kraja. Svakako je strasno to sto tolike pare moraju da se vrate zbog neaposobnih poslusnika koji ne umeju da realizuju budzet a mi samo cutimo.

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:10

Ma dajte sve Ceci

Ceo budžet dajte Ceci. I dalje se niko od građana neće javno pobuniti. Kad se već rasipaju pare bez razmišljanja, neka se to radi sa stilom.

Koliko sam video el. sistem im radi bez problema, jedino su problem one kartice i spravice koje nekada rade a nekada ne.

Odgovori
sre

20.11.

2019.

Srpska Nemajka [neregistrovani] u 14:22

DNK analiza

Možda je Ceca majka Davorke Mitrović.Moja sigurno nije.

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:27

Takvi su nam potrebni!

Predlažem Davorku za ministra kulture - odsek turbo folk muzika i kukulekanje za velike pare!!!

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:05

Lepa Brena

Neka peva tri dana

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:36

Gdin Bane i gdin menađžer

Želeo bih da čujem vaše mišljenje za utrošen novac na krpljenju ulica 6.Ličke i Cane Babović. Budimo realni i recite dali valja i dali ste vi zadovoljni izvedenim radovima. Kako vas samo nije sramota da tako nešto uopšte i platite. O Petrovačkom putu nećemo ni pričati, deo od pruge krpljeno 10 puta i nikako ne valja sleže i tako već 5 godina. Zatvoren deo Petrovačog
zna li se dokle? Stavite gdin Bane i gdin menadžeru tablu gde pise rok i ko radi. Izađite iz kafane i obiđite navedene ulice. Nadam se da nećete pasti u nesvest

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:35

Dali je moguće?

U skupštinskoj sali trebalo bi da sede odbornici koji vole ovaj grad, odbornici koji bi trebalo da znaju šta je budžet. U tekstu su navedene-prenete diskusije Bosić dr. Srećka koje su sasvim u redu, ali bez smislena i nerazumna diskusija odbornice koja predlaže Cecu da bi se potrošio budžet, toliko je bez smislena da ostavlja, iole razumnog bez reči. U ovoj skupštini prave opozicije, skoro da nema, osim pojedinih odbornika koji po nešto i kažu. Nije džabe rečeno kakva vlast takva i opozicija.

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:26

Menadjer

Menadžer bi mogao da podnese ostavku jer grad nam se raspada. Ne vidim razloga da on prima platu

Odgovori
sre

20.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:20

Re:

Majka nacije- ja ne verujem.....

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:41

неутрошен новац

Неутрошен новац дајте за лечење болесне деце а не за Цецу

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 21:55

Ceca?

Deo budžeta da ode na Cecu???? Da se narod razveseli???? Boze dragi, uzas...

Odgovori
uto

19.11.

2019.

Sasa [neregistrovani] u 19:43

Pitanje

Gradski menadžer Saša Valjarević bi mogao da nas obavesti kako napreduju radovi na izgradnji spalionice.Dali oni radovi kod Filipovih silosa napreduju u tu svrhu,izgradnja spalionice.Da ili ne.Trebali bi da znamo.Svi pričaju o tome.Bio bi red da znamo istinu,ipak menadžer grada treba da zna za takvu krupnu investiciju

Odgovori
uto

19.11.

2019.

Požarevljanin [neregistrovani] u 18:30

Di su naši novci?

Za taj novac su mogli ponovo da asvaltiraju deo od Stop Shop-a do PZP, mislim nna desnu trakunka Beogradu jer je propalo. Da završe Petrovački put, da asvaltiraju neku ulicu u Busiju i Memincu koja nije asvaltirana. Al ne lakše je kao višak a što ostalo propada nikom ništa

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:20

Ovo mora da je lagarija

je rverovatno prate svoje iz centrale pa po 24 stana u Rumuniji, pa onda knjige i tako te gluposti

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:36

bagerista

menadžeru bolje radi ono sto znas,upali bager i sa majstorima zavrsite taj sokak više.Posle dođi u Busije da poravnaš onaj krpeš,našta ono liči

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:06

podzemna garaža

ajmo jednu pod zemlju da napravite tu da potrošite pare

Odgovori
uto

19.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:42

Ringelsan

Prinudna uprava a bivša vlast da tužilaštvo za specijalni kriminal ispita

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije