Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Subvencijama za novootvoreni privatni vrtić grad smanjuje liste čekanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 11. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Subvencijama za novootvoreni privatni vrtić grad smanjuje liste čekanja

Danas je potpisan sporazum o saradnji između Gradske uprave grada Požarevca, PU „Ljubica Vrebalov“ i prvog privatnog vrtića koji je otvoren „Zdravo dete“. Na osnovu ovog sporazuma grad će subvencionisati boravak dece u ovom vrtiću čime će lista čekanja za upis biti smanjena za kako je danas rečeno 110 mesta.

Kako je istakao načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović, da bi roditelji ostvarili pravo da grad subvencioniše boravak njihovog deteta u novom vrtiću potrebno je da su već podneli zahtev za upis deteta u PU „Ljubica Vrebalov“ i da su ispunili uslove za upis deteta, ali da zbog nedostatka kapaciteta dete do sada nije upisano.

Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu Zdravo dete i tamo zaključuje ugovor o boravku deteta. Nakon toga da bi im grad refundirao troškove boravka roditelji treba da ova dva dokumenta (odbijenicu i ugovor) donesu u kancelariju 12 gradske uprave. Nadležno odeljenje gradske uprave nakon toga donosi rešenje o priznavanju prava na naknadu dela troškova za boravak deteta.

Roditelji će predškolskoj ustanovi uplaćivati ceo iznos boravka deteta, a nakon toga u gradskoj upravi u sobi 35, doneti uplatnicu nakon čega će mu biti refundirano 80 posto od ekonomske cene utvrđene za boravak deteta u predškolskoj ustanovi Zdravo dete koja trenutno iznosi 23.000 dinara. Ovo znači da će grad subvencionisati boravak deteta u vrtiću sa 15.200, a roditeljima ostaje da mesečno za ovu namenu izdvoje 7.800 dinara.  

Merima Milaković, direktorka predškolske ustanove Zdravo dete je naglasila da već od 25. novembra kreće upis dece u novootvoreni vrtić, a sam vrtić sa radom počinje 2. decembra. Vrtić se nalazi u ulici Miodraga Markovića.

„Osim osnovnog boravka dece, vaspitnog rada sa njima i nege, naš vrtić ima i školicu sporta za svako dete dva puta nedeljno“, rekla je Milaković.

Kako je danas rečeno ovim protokolom koji je danas potpisan još jedna privatna ustanova je podstaknuta koja je podnela zahtev za verifikaciju u Ministarstvu prosvete, što prema rečima Tomice Stojanovića, člana Gradskog veća zaduženog za prosvetu, znači da bi već u sledećoj godini do septembra lista čekanja za upis u vrtiće trebalo da bude ukinuta, a sva deca upisana.

Takođe, ono što je naglašeno je da sve odluke koje su se odnosile na finansijsku podršku porodicama sa decom, a odnose se na blizance, treće i svako sledeće dete, kao i na samohranog roditelja, a primenjuju se u vrtićima lokalne samouprave, primenjivaće se i prilikom upisa dece u PU Zdravo dete.

Trenutno se na listama čekanja za upis u vrtić nalazi oko 240 deteta, a sa novootvorenim vrtićem ova lista će biti smanjena za njih 110.

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji predstavnici lokalne samouprave i PU "Ljubica Vrebalov" su obišli novootvoreni privatni vrtić Zdravo dete.

pet

22.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:48

Doktor... Feelgood

23 000 dinara košta vrtić, malo se zaneo, pa nije mu ovo Beograd.... Sramota je šta sve politika može.... Koji roditelji mogu ovo da priušte kada većina životari sa bedbim platama...

Odgovori
pet

22.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:40

Dok se jos moze

Kratkorocno gledano isplativije je subvencionisati privatni vrtic, dok je dugorocno isplativije da grad izgradi svoj vrtic. E posto su ovi na vlasti zajedno sa direktorkom vrtica svesni da ce jos kratko biti na vlasti oni su se odlucili za prvu opciju koja uz to pruza i jos neke mogucnosti, pa da iskoriste dok im se jos pruza prilika.

Odgovori
pet

22.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:44

Subvencije

Za 5 meseci subvencija možete da napravite objekat koji će biti vaš i ostati vam u trajno vlasništvo. Neće biti večno ovo zlatno doba pa da imate toliko para za bacanje. Razumemo mi razlog jer ko će kome ako neće svoj svome. Ipak se okreće zar ne

Odgovori
čet

21.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:56

Licemerstvo

Da li je neko procitao uslove subvencionisanja e pa evo da vam prevedem:roditelj cije je dete odbijeno iz drzavnog vrtica uzima potvrdu i upisuje dete u privatni, onda mesecno placa punu cenu koja je oko 19 hiljada dinara, pa uplatnicu nosi u opstinu da bi joj oni obracunali da ce da joj povrate novac oko 15hiljada dinara. Zamislite kako drzava samo vraca, nacekace se bar tri meseca ako ne i vise. Ko ima te pare cisto licemerstvo da kazem da sam ucinio

Odgovori
čet

21.11.

2019.

Mica [neregistrovani] u 17:07

Tuga

Kako ih samo nije sramota! Preskup je vrtić. Tuga

Odgovori

Ostavi komentar