Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 12. 2019. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

U Braničevskog okrugu registrovana tri nova slučaja side

U svetu se danas obeležava Dan borbe protiv side. Povodom ovog dana Omladina JAZAS-a, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Požarevac delili su letke i informativni materijal građanima Požarevca kako bi ih upoznali i podigli svest o ovoj bolesti.

Dr Cvija Stojanović, ispred Zavoda za javno Zdravlje Požarevac je rekla da je od 1987. godine, kada detektovan prvi slučaj SIDE u Braničevskom okrugu, pa do novembra ove godine registrovano je 52 slučaja SIDA –e. Od toga je 26 slučajeva umrlo, dok je u Podunavskom okrugu, u istom periodu, registrovano je 62 slučaja obolevanja a dvetrećine su umrle.

„Od početka godine u našem okrugu registrovana su tri nova slučaja side, od toga su dva muškarca i jedna žena. U Podunavskom okrugu registrovano je 5 slučajeva i svi su oni muškog pola i svi su starosti do 40 godina“ rekla je Dr Cvija Stojanović.

Ona je dodala da je cilj ovih akcija da što veći broj mladih dođe na testiranje da bi znali svoj HIV status i status kada je u pitanju Hepatitis B i C.

Zoran Jović, ispred Omladine JAZAS-a kaže da se ovogodišnja kampanja odvija pod sloganom „Dovoljan je jedan nezaštićen odnos da ti promeni život da se inficiraš HIV-om. Testiraj se“. On je dodao da je cilj kampanje da se građanima objasni važnost zaštićenog odnosa i testiranja na ovu bolost.

Jović je najavio da će u decembru u centru grada biti postavljen kombi u kome će Požarevljani moći anonimno da se testiraju na HIV. Testiranje će raditi Zavod za javno zdravlje u Požarevcu.

U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe sa dijagnostifikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.

Prema podacima Instituta "Batut", od početka epidemije 1985. godine do danas registrovano je 3.797 osoba zaraženih HIV-om, 1.943 su obolele od side, dok je 1.122 umrlo od te bolesti.

Nema komentara.

Ostavi komentar