Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 12. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas 3. decembra sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Lokalne organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom i Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju učestvovali su u obeležavanju ovog dana kroz tribinu pod nazivom „Budućnost je pristupačna“.

Dejan Krstić, član gradskog veća zadužen za kulturu, informisanje i nevladine organizacije je rekao da grad podržava udruženja koja se bave osobama sa invalisitetom i da svake godine raspisuje konkurse namenjene funkcionisanju ovih udruženja.

Na konkursu za zaštitu lica sa invaliditetom na godišnjem nivou izdvaja se 6 miliona dinara, dok se kroz Lokalni akcioni plan izdvaja dodatnih 2.450.000 dinara. Pored ovih postoje još neki konkursi tako da se na godišnjem nivou za funkcionisanje ovih udruženja izdvaja oko 10 miliona dinara.

„Kao grad u prethodnih nekoliko godina unapredili smo položaj osoba sa invaliditetom u gradu prevashodno opremanjem i pomoći udruženjima koja se bave njima“, naveo je Krstić.

Jasmina Turudić, iz Centra za boravak dece i omladine ometene u razvoju je istakla da je osobama sa invaliditetom potrebna posebna podrška, a da je najznačajnija ona podrčka koju dobijaju iz porodice.

„Međutim ovaj vid podrške nije dovoljan, već je potrebna podrška šire lokalne zajednice i najbolji način da se pruži organizovana podrška pojedincu je kroz animiranje i aktivnosti koje institucije i udruženja koja se bave ovim osobama mogu da pruže za svoje korisnike“, rekla je Turudić.

Ona je dodala da svako udruženje najbolje poznaje potrebe svojih korisnika i to je najbolji način na koji mogu zajedno da se izbore za svoja prava i da ta prava i ostvare.

Turudić je potvrdila da je u 2019. godini kroz različite projekte položaj osoba sa invaliditetom podignut za jednu lestvicu više.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Prema procenama u Srbiji oko 800.000 osoba živi sa nekim invaliditetom, a ključni problemi sa kojima se ove osobe suočavaju su pre svega visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, isključenost iz društva, diskriminacija I nepristupačnost.

.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar