Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 09. 2011. Kostolac

Autor: 2 Izvor: Izvor:B92

Samit regiona u Viminacijumu

Predsednik Srbije Boris Tadić danas domaćin devetog samita šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi".

Samit će biti održan u arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca.

Na samitu će, pored predsednika Srbije, učestvovati i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske Ivo Josipović, Filip Vujanović, Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Georgi Prvanov, kao i član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.

Učestvovaće i generalna direktorka Uneska Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Andrula Vasiliju i generalna direktorka za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabriela Bataini Dragoni.

Nakon plenarnog zasedanja učesnici samita obići će Viminacijum, jedno od najpoznatijih areholoških nalazišta u Evropi.

Viminacijum će spremno dočekati učesnike Uneskovog samita šefova država jugoistočne Evrope, izjavio je upravnik arheološkog parka "Viminacijum" Miomir Korać.

"Spremamo se za veliki događaj. Viminacijum je uvek bio sjajno istorijsko mesto gde su rado dolazili rimski imperatori. Nije bilo imperatora koji nije dolazio, Hadrijan je čak organizovao dva carska lova dok je Karakala postao imperator u Viminacijumu", rekao je on.

Uoči samita, predsednik Srbije Boris Tadić sastao se juče u Beogradu u odvojenim susretima s predsednicima Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Ivom Josipovićem, Filipom Vujanovićem i Ðorđom Ivanovom i u razgovoru s njima potvrdio spremnost Srbije da unapredi saradnju u regionu.

Na susretu na marginama Uneskovog regionalnog sastanka šefova država jugoistočne Evrope Tadić i Josipović ponovili su međusobnu podršku za priključenje dve države Evropskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanje tih integracija.

U sklopu samita u Beogradu je, u legatu Čolaković, održan i okrugli sto "Savremena umetnička produkcija u regionu jugoistočne Evrope - nasleđe za budućnost", s ciljem da se napravi predlog akcione platforme koja bi trebalo da ponudi osnove za unapređenje saradnje država i umetnika u regionu na stvaranju i očuvanju buduće baštine čovečanstva koju čini i savremena umetnost.

Tadić je na prijemu za učesnike tog skupa podržao napore umetnika i stvaralaca da svojim umetničkim angažmanom doprinesu pomirenju i prevazilaženju podela na Balkanu.

Nema komentara.

Ostavi komentar