Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 09. 2011. Veleiko Gradište

Autor: 2 Izvor: Izvor: Tanjug

Kanađani pobednici SILAFEST-a 2011

U Gradskom parku u Velikom Gradištu u subotu uveče je na velikoj bini, a u prisustvu više od 100 filmskih režisera, uglednih zvanica i gostiju iz 23 zemlje, svečano zatvoren treći po redu festival turističkog i ekološkog filma - SILAFEST 2011 (Silver Lake Tour Film Festival).

Tokom dvočasovne ceremonije dodeljene su 22 različite nagrade za umetnički senzibilitet i različite aspekte i rad na turističkim i ekološkim filmovima.

Odlukom petočlanog žirija koji su činili istaknuti filmski reditelji i turistički radnici iz Austrije, Hrvatske, Engleske, Poljske i Srbije gran pri festivala poneo je film "Kako skuvati žabu" (How to Boil a Frog) kanadskog režisera Džona Kuksija. Ovaj vrhunski film istakao se u konkurenciji 63 filma iz 23 zemlje kvalitetom scenarija, režije i posebnim šarmom i duhovitošću kojima je pobrao simpatije publike i žirija.

Nagradu Zlatni talas za najbolji turistički film dobio je film "Meksiko u tvojim čulima" (Mexico en tus sentidos) režisera Vilija Souse koji predstavlja sublimat svega viđenog u oblasti turističkog filma u toku ovogodišnjeg SILAFESTA. Ovaj film koji traje svega sedam minuta, mnoštvom vrhunski ukomponovanih kadrova, stilizacijom i dramskom dinamikom ističe u prvi plan drevne lepote Meksika i šalje jedinstvenu poruku gledaocima.

Nagradu Zlatni talas za najbolji ekološki film poneo je francuski film "Očuvanje lagune", režisera Olivera Dikinsona o očuvanju poznate lagune Majot u Indijskom okeanu.

Najbolji srpski turistički film je "Silvereko program", režisera Boška Savkovića, a nagradu za najbolji domaći ekološki film poneo je film "Fauntom" Miroslava Jovića.

Ovogodišnji SILAFEST pokazao je da je nivo produkcije srpskih turističkih i ekoloških filmova osetno porastao i da je razmena iskustava sa vrhunskim režiserima turističkog filma iz sveta koji su posećivali SILAFEST u protekle dve godine značajno uticala na domaće režisere da usvoje njihove ideje, savremenu tehniku i pristup turističkom filmu. Srpski turistički film polako postaje kraći, efektniji i sadržajniji, što će u narednim godinama znatno pomoći prilikom prezentacije Srbije potencijalnim gostima iz zemlje i sveta.

Posebnu počast festivalu ukazao je svojom posetom i učestvovanjem u radu žirija dr Terens Kliford Amos, predsednik jedne od tri najveće svetske filmske kompanije "21st Century Filmworks, Ltd." koji je najavio buduće velike filmske projekte svoje kompanije i domaćim i stranim režiserima turističkog filma održao kratko predavanje o savremenom pristupu i tehnologiji turističkog i ekološkog filma u svetu.

Nema komentara.

Ostavi komentar