Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Vazduh u Požarevcu nezdrav za osetljive grupe stanovništa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 01. 2020. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Vazduh u Požarevcu nezdrav za osetljive grupe stanovništa

Prema poslednjih podacima specijalizovanog portala za merenje kvaliteta vazduha AirVisual, u Požarevcu je trenutno vazduh nezdrav za osetljive grupe stanovništa.

Prema poslednjim merenjima indeks kvaliteta vazduha iznosi 120 što znači da je vazduh nezdrav za osetljive grupe stanovništva u Požarevcu. Prema ovim merenjima došlo je do porasta čestica PM 2.5 u vazduhu grada. Trenutna izmerena količina čestica iznosi 43.2 µg/m³. Stručnjaci sa ovog portala savetuju da osetljive grupe izbegavaju boravak napolju i da se ne preporučuje provetravanja prostorija. Takođe ako se ova grupa stanovništa odluči da izadje napolje potrebno je nositi masku. Isto se preporučuje da se puste u radi i prečišćivači vazduha.

Prema prognozi ovog portala u narednim danima očekuje se poboljšanje u kvalitetu vazduha u Požarevcu.

Prema zakonu o javnom zdravlju osetljive društvene grupe jesu grupe stanovništva koje su izložene većem riziku obolevanja u odnosu na ukupnu populaciju.

Podsetimo da PM 2.5 čestice predstavljalju čestične materije (particulate matter – PM) koje imaju prečnik manji od 2.5 mikrometara, što znači da su oko 3% prečnika ljudske dlake. čestice ove kategorije su toliko male da mogu biti viđene samo mikroskopom. One su manje od PM10 čestica – veličine 10 mikrometara i takođe se nazivaju finim česticama, koje u određenim uslovima mogu biti viđene i golim okom.

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva.

Više infomacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar