Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Unapređen sistem registracije osnivanja privrednih društava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 01. 2020.

Izvor: Beta

Unapređen sistem registracije osnivanja privrednih društava

Agencija za privredne registre Srbije (APR) saopštila je da je s Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) unapredila servis jednošalterskog sistema registracije osnivanja za privredna društva.

Unapređenjem elektronskog servisa Jednošalterski sistem (One stop shop) APR i CROSO uklanjaju jedan korak u proceduri, koju privredno društvo treba da obavi prilikom pokretanja poslovanja, navedeno je u saopštenju.

Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, a koja se registruju u APR, putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, APR vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac).

Takva usluga je već postojala za preduzetnike, a od pre dva dana je proširena i za privredna društva.

Zajedno s rešenjem o osnivanju koje donosi APR, dobija se i registarski/matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava.

Od 2016. godine, s podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u ujedno se vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

Nema komentara.

Ostavi komentar