Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Spajaju se bolnice i domovi zdravlja, usvojena nova uredba o mreži zdravstvenih ustanova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 01. 2020. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Spajaju se bolnice i domovi zdravlja, usvojena nova uredba o mreži zdravstvenih ustanova

Spajanje domova zdravlja - koji iz ruku lokalnih samouprava prelaze u nadležnost Republike, odnosno AP Vojvodine - i opštih bolnica po Srbiji u zdravstvene centre i praktično može da počne, saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Spajanje je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je u četvrtak objavljena u "Službenom glasniku". Sada domovi zdravlja i opšte bolnice imaju istog osnivača, dok su u nadležnosti lokalne samouprave ostale samo apotekarske ustanove.

Izmenom plana mreže broj zdravstvenih ustanova sa 357 smanjuje se za bar 20, jer će se svuda gde su dom zdravlja i opšta bolnica u neposrednoj blizini, a ima slučajeva gde dele isto dvorište, oni fuzionisati.

- Prvi korak posle donošenja Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova je preuzimanje domova zdravlja i zavoda sa lokalnog nivoa - objašnjavaju, za "Novosti", u Ministarstvu zdravlja. - Sledeći je fuzionisanje ustanova, jer je to tek sad pravno izvodljivo, kada su sve, izuzev apoteka, prešle u nadležnost istog osnivača. To spajanje, gde god je moguće, povećava mogućnosti za bolju reorganizaciju kadrova, za veću iskorišćenost opreme i prostornih kapaciteta i smanjenje administrativnih službi. Niko neće zbog toga ostati bez posla, jer nas je zabrana zapošljavanja, tokom šest godina trajanja, dovela i do racionalizacije kadrova, posebno u opštim i administrativnim službama.

Formiranjem zdravstvenih centara, kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, specijalistički, lekarski i sestrinski kadar će bolje da se rasporedi.

- Ako smo u domu zdravlja imali jednog ginekologa, pacijente za vreme njegovog odsustva niko nije primao, ni kada su u susednoj zgradi opšte bolnice bila tri ginekologa - pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Sad će, formiranjem zdravstvenog centra, lekar sa sekundarnog nivoa moći da radi u ambulanti na primarnom nivou.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sub

25.01.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 22:38

Bravo

A sta cemo sa direktorima

Odgovori

Ostavi komentar