Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 02. 2020. Beograd, Požarevac

Izvor: Večernje novosti

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac nazad.

Ovo je predviđeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo na svom sajtu. Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potrošači će morati, kao što sada neki čine sa flašama od piva, da čuvaju plastična, staklena i aluminijumska pakovanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li će to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, još uvek se ne zna.

Filip Abramović iz Sektora resornog ministarstva za upravljanje otpadom, ističe da je njihov cilj da se depozitni sistem "ne prevali na građane".

- Da li će to uticati na povećanje cene proizvoda znaće se kada budemo uradili ekonomske analize u narednih mesec-dva - ističe Abramović. - Suština depozitnog sistema je smanjenje količine otpada i zaštita životne sredine. Prvi korak je usmeren na to da se poveća stepen prikupljanja.

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se građani motivišu da vraćaju jednokratnu ambalažu i učestvuju u procesu zaštite životne sredine. Na pitanje zašto se taj problem ne rešava obezbeđivanjem kontejnera za primarnu selekciju otpada, kako građani ne bi morali da čuvaju i vraćaju pakovanja, Filipović kaže da je za proteklih 11 godina to dalo nizak procenat uspeha.

- U Beogradu se to realizuje, ali lokalne samouprave širom Srbije nemaju mogućnosti da obezbede kontejnere - objašnjava Abramović. - Na tome će se i dalje raditi, a depozitni sistem je dodatni mehanizam koji treba efikasnije da utiče na smanjenje količine otpada.

Više informacija možete pročitati OVDE.

čet

27.02.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 08:10

Re: Sad će da vidite !

Kravu neka Vučić kupi, dosta su muzli ovaj narod!

Odgovori
uto

25.02.

2020.

Dokle više ? [neregistrovani] u 12:46

Sad će da vidite !

Kupiću kravu !

Odgovori

Ostavi komentar