Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 09. 2011. Požarevac

Autor: 2 Izvor: Izvor: Boom 93

Održana obuka za primenu GIS-a

U okviru programa "Exchange 3" koji finansira Evropska unija, kroz projekat "Urbanističko i prostorno planiranje za budućnost" u period od 12. do 16. septembra održana je obuka za primenu Geografsko-informacionog sistema (GIS).

Polaznici obuke bili su zaposleni Gradske uprave grada Požarevca i urbanističkih službi partnerskih opština. Ovo predstavlja prvi korak u uvođenju GIS-a za grad Požarevac i značajno iskustvo za dalje planiranje i rarvoj Geografsko informacionog sistema u poslovanju svih javnih službi grada Požarevca.

Cilj obuke je da se polaznici obuke osposobe za korišćenje GIS alata i najsavremenijih rešenja za unos prostornih podataka, kao i da steknu neophodna znanja za sistemski razvoj GIS-a na teritoriji Grada, odnosno opštine.

Geografsko-informacioni sistem doprineće lakšem pristupu podacima vezanim za urbanizam, komunalnu infrastrukturu i zemljište.

Projektom "Urbanističko i prostorno planiranje za budućnost" se finansira izrada Prostornog plana Grada Požarevca, Prostornog plana opštine Petrovac na Mlavi , Plan Generalne regulacije Velika Plana i Planovi detaljne regulacije opštine Kučevo. Cilj projekta je izrada planskih rešenja koja će stvoriti dobu investicionu klimu, rešiti nastale konflikte u prostoru nastale neplanskom izgradnjom i omogućiti infrastrukturni razvoj.

Iz sredstava projekta izvršena je i nabavka 9 računara i 4 softvera Auto CAD 3D Map 2012.

Ukupna vrednost Projekta iznosi 346 975 evra, od čega je vrednost donacije 300 000 evra, a iznos od 46 975 evra predstavlja učešće lokalnih samouprava. Budžetom projekta za GIS je izdvojeno oko 30.000 evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar